Autor
Kategorie:
Správa a rozvoj

Rekonstrukce Dělnického domu v Kamenných Žehrovicích: Skvělá stavba od pečlivé firmy

Veřejná budova, kterou si v této obci nedaleko Kladna postavili už před 93 roky, díky zdařilé rekonstrukci vstupuje do nové etapy své služby místním obyvatelům i lidem z okolí.

Za sedm let mu bude rovná stovka. Jeho stavba byla zahájena v roce 1919 a v roce 1921 byl Dělnický dům v Kamenných Žehrovicích dokončen. Ve 30. letech minulého století bylo dostavěno přísálí a pivní sklep pod ním. V 60. letech bylo v akci Z dobudováno nepodsklepené sociální zázemí se dvěma nadzemními podlažími s plochou střechou. Avšak do současnosti byla nakonec v provozu jen část přízemí, v níž je sál, celoročně využívaný jako tělocvična místní základní školy.

Záměrem komplexní rekonstrukce bylo mj. vyřešit dispozici objektu tak, aby se objekt opět mohl využívat. Aby v přízemí bylo pohostinství s letní terasou, propojené se společenským sálem, přísálím a sociálním zařízením, aby v prvním patře fungovala veřejná knihovna a aby tam byly rovněž šatny pro tělocvičnu, případně i pro přilehlé venkovní víceúčelové hřiště. A aby správce objektu v něm mohl i bydlet.

Investice více než 11 mil. Kč se vyplatila. S lehkou nadsázkou lze předpokládat, že i T. G. Masaryk, který Dělnický dům navštívil v roce 1928, by – kdyby dnes návštěvu opakoval – místní zastupitele za dobrý záměr a stavební firmu za dobrou práci pochválil. A bylo by proč.

Zachovat architektem navržený vzhled domu a vnést do domu požadavky moderního uživatele vyžadovalo inženýrský um a řemeslnou dovednost. Bylo třeba mj. odstranit zemní vlhkost, která ohrožovala spodní část stavby, zejména podlahu společenského sálu a jeho obvodové zdi, a natrvalo zabránit dalšímu vzlínání vlhkosti. Proto byla zvolena technologie kombinující provětrávání podlahy sálu atmosférickým vzduchem, přičemž vzlínání zemní vlhkosti zabraňuje clonová horizontální parafínová injektáž. Výsledek potvrdil vhodnost tohoto řešení pro složité rekonstrukční zásahy obdobného charakteru.

Zdařilé dílo reprezentuje elegantní architektonické řešení, navazující na architekturu Dělnického domu z doby, kdy vznikal. Je však i dokladem perfektní práce dnešních techniků a řemeslníků. Pečlivá práce neratovické stavební společnosti KASTEN trvala osm měsíců a nastartovala tak další, doufejme že dlouhé, období života Dělnického domu.

Sál v přízemí Dělnického domu se celoročně využívá jako tělocvična místní základní školy.

Původní podoba Dělnického domu před rekonstrukcí a jeho současná nová tvář.

FOTO: ARCHIV KASTEN

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *