Autor
Kategorie:
Téma měsíce

Trutnovské Uffo žije děním nejen uvnitř, ale i na okolním veřejném prostranství

Cenami ověnčené trutnovské společenské centrum Uffo je víceúčelovým objektem, který nabízí přes 7000 m 2 důstojných prostor městu i celému regionu.

Stavba pojmenovaná po rodákovi, literátovi a (dnešními slovy) aktivistovi Uffo Hornovi (1817-1860), je ceněna pro architektonický tvar, materiál, detail i kvalitu provedení. Objekt nabízí především multifunkční sál až pro 640 návštěvníků, prostory, které lze různě propojovat, a další, jež jsou zázemím pro zaměstnance, ale i zvukaře, osvětlovače nebo tlumočníky. Zařízení provozuje příspěvková organizace Společenské centrum Trutnovska pro kulturu a volný čas.

PROMYŠLENÁ VOLBA MATERIÁLŮ

Záměr vybudovat v Trutnově nový kulturní stánek schválilo zastupitelstvo na základě průzkumu mínění občanů, s tím, že pro něj bude chráněn prostor na náměstí Republiky. V roce 2003 se vyhlásila anonymní architektonická soutěž na zpracování návrhu řešení stavby a studie. (Autory návrhu jsou Ing. arch. Radek Vopalecký a Ing. arch. Luděk Štefek.) Stavělo se v letech 2008-2010, s náklady přes 450 mil. korun, z toho asi 180 milionů činila dotace z ROP Severovýchod.

Čím zvolený koncept stavby zaujal a není energeticky příliš náročná? »Konstrukce i volba stavebního materiálu respektuje provoz zařízení v kontextu s extrémními podmínkami města,« odpověděla tisková mluvčí MěÚ Trutnov Ing. Veronika Svobodová. »Izolační vakuované dvojsklo dokonale udrží teplo a dovede čelit i jeho nechtěnému získávání.«

Sklo je použito nejenom z důvodu transparentnosti veřejné kulturní stavby – divadla, ale i kvůli »odhmotnění« celé stavby z prostoru náměstí. K opláštění pevné části objektu jsou použity sklocementové desky se zajímavou povrchovou úpravou.

Výstavba i dokončená budova společenského centra vzbuzovala a vzbuzuje velký zájem veřejnosti. Jak uvedla tisková mluvčí, ožil tento prostor zejména po instalaci sousoší Smečka. To bylo pár měsíců před otevřením centra součástí výstavy prof. Michala Gabriela v galerii a město se tehdy rozhodlo, že je zakoupí. Procházející se šelmy si lidé oblíbili a fotografují se u nich.

Z plochy před centrem se stalo využívané veřejné prostranství – v létě tam zní hudba, prohánějí se bikeři, otevře se kavárenská zahrádka. A v bezprostředním sousedství město vybudovalo i moderní dětské hřiště.

Živo bývá nejen uvnitř společenského centra, ale i na venkovním prostranství. Oblíbě se těší zejména sousoší Smečka, které loni v zimě dokonce skupina nadšenkyň na čas oblékla do háčkovaných oblečků.

FOTO: Miloš Šálek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *