01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Peníze pro Písek, Šternberk a dalších šest měst

Evropská unie finančně podpoří projekty určené ke spolufinancování v Opatření 2.3. SROP - regenerace a revitalizace vybraných měst. Rozhodla o tom v polovině dubna národní výběrová komise.

Město Písek získá zhruba 125 miliónů korun ze strukturálních fondů na unikátní projekt Regenerace promenády u Kamenného mostu. Prostřednictvím SROP bude EU spolufinancovat i vznik ojedinělého centra ilustrace dětské knihy.

"Záměrem města je oživit území v sousedství historického Kamenného mostu a Putimské brány a v nevyužitém objektu městské sladovny, která je technickou kulturní památkou, založit muzeum ilustrace, kde se budou prezentovat zejména čeští ilustrátoři knih pro děti a mládež," vysvětloval cíle projektu Petr Kotrba, vedoucí odboru strategického rozvoje a územního plánování Městského úřadu v Písku. Díky finanční podpoře z evropských fondů může město rekonstruovat i kmenovou stoku kanalizačního sběrače a opravit gotické parkány u Putimské brány. V příštím roce začne přestavba sladovny na centrum ilustrace a vše završí regenerace přilehlých komunikací a zeleně.

Celkové náklady na projekt se pohybují ve výši téměř 168 miliónů korun. "Národní komise rozhodla o tom, že EU poskytne zhruba 125 miliónů korun. Do financování projektu se zapojí i stát částkou 20 miliónů korun, a město přidá 22 miliónů korun. Rekonstrukci je nutné uhradit předem, proto si vezmeme úvěr na její pokrytí," řekl starosta Písku JUDr. Luboš Průša, který má z rozhodnutí výběrové komise velkou radost. "Nejen kvůli získání samotné dotace, ačkoli ta je pro nás velmi důležitá. Ale také proto, že náš projekt komise vyhodnotila jako nejlepší v rámci celé ČR, a to v konkurenci dvaceti dalších projektů zejména bývalých okresních měst. A to je pro nás signál, že připravujeme opravdu dobrou věc," doplnil starosta.

Projekt centra ilustrace zpracovalo město ve spolupráci s občanským sdružením Centrum ilustrace Písek. Idea soustředit díla tvůrců výtvarné části dětských knih do jednoho prostoru je v ČR ojedinělá. Také proto ji podporuje řada známých umělců, mj. Klub ilustrátorů dětské knihy.

"Všichni naši členové se zájmem sledují práci občanského sdružení Centrum ilustrace Písek a jeho úsilí o vytvoření muzea ilustrace dětské knihy. Jsme připraveni centrum v této věci jakkoli podpořit. Nabízíme své práce jako exponáty včetně našich kontaktů v tuzemsku a zahraničí na další ilustrátory a výtvarné teoretiky. Jsme přesvědčeni, že centrum a budoucí muzeum mají nezpochybnitelný význam pro rozvoj regionální i národní kultury," konstatovala předsedkyně Klubu ilustrátorů dětské knihy Lucie Dvořáková.

Na druhém místě se mezi schválenými projekty nachází projekt města Šternberk s názvem Proměny v čase - čas proměn za téměř 90 miliónů korun. Evropské peníze využije město na obnovu historického jádra a na propojení turistických cílů - hradu, kostela, bývalého augustiniánského kláštera s budoucím muzeem hodin. Projekt doporučil ke schválení Olomoucký kraj. Z NUTS II Střední Morava (Olomoucký a Zlínský kraj) obdrží podporu i město Uherské Hradiště pro svůj projekt Regionálního vzdělávacího centra - vysokoškolského areálu.

Projekty určené ke spolufinancování v Opatření 2.3. SROP - regenerace
a revitalizace vybraných měst

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down