01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O podporu lze žádat ještě letos, do roku 2010 se otevřou další možnosti

Končící programy na podporu investic do vodovodů a kanalizací by měl až do roku 2010 nahradit nový program. Jeho správcem bude opět Ministerstvo zemědělství. Jakou výší finančních prostředků bude nový dotační titul disponovat, však rozhodnou až možnosti státního rozpočtu.

Města a obce, svazky obcí (dobrovolné svazky a sdružení obcí za předpokladu, že budou ručit za své závazky svým majetkem) a vodohospodářské akciové společnosti s více než dvoutřetinovou většinou kapitálové účasti měst a obcí (pokud mají stanovami zakotveno omezení převoditelnosti akcií na jméno ve vazbě na akcii se zvláštními právy, kterou vlastní Fond národního majetku, tzv. zlaté akcie) mohou ještě letos podat žádost o finanční podporu z programů 329 030 Výstavba a technická obnova vodovodů a úpraven vod a 329 040 Výstavba a technická obnova čistíren odpadních vod a kanalizací. Oba tyto programy však letos s největší pravděpodobností končí a od roku 2006 nebude možno v rámci těchto programů žádat o finanční podporu.

Uzavřen je už tzv. povodňový Program 229 810 Státní pomoc při obnově a zabezpečování území postiženého mimořádnou událostí poskytovaný Ministerstvem zemědělství. Byl zaměřen na obnovu a zabezpečování vodohospodářské infrastruktury vodovodů a kanalizací postižených srpnovou povodní v roce 2002 a v jeho rámci byli uspokojení všichni žadatelé. Letos v něm tak budou financovány už jen stavby schválené v předchozích letech.

Správcem všech tří programů je Ministerstvo zemědělství ČR (MZe). Pro každý z programů 329 030 a 329 040 byl schválen celkový rozpočet 275 miliónů korun, ale je třeba připomenout, že poptávka výrazně převyšuje jejich současné finanční možnosti. Proto lze předpokládat, že Ministerstvo zemědělství ještě letos tyto finanční prostředky pro oba programy dodatečně alespoň poněkud posílí ze svých dalších zdrojů. Program 229 810 měl schválený rozpočet ve výši 624 milióny korun.

Poskytování a čerpání státní finanční podpory se řídí pravidly Ministerstva zemědělství, která jsou k dispozici jak na adrese http://www.mze.cz/default.asp?ids=919&ch=79&typ=2&val=919, tak v tištěné podobě na pobočkách zemědělských agentur nebo přímo na odboru vodovodů a kanalizací ministerstva.

Program 329 030 podporuje:

výstavbu veřejných vodovodů a souvisejících vodárenských objektů;

výstavbu a rekonstrukce ke zkvalitnění technologie úpravy vody, její akumulace a čerpání s cílem zlepšení jakosti pitné vody;

výměny vodovodního azbestocementového potrubí za vyhovující.

Program 329 040 podporuje:

výstavbu, dostavbu, rekonstrukci a intenzifikaci ČOV, které mají projektovanou kapacitu vyšší než 3000 ekvivalentních obyvatel (EO);

výstavbu hlavních kanalizačních sběračů spojených s výstavbou ČOV podle předchozího bodu;

dostavbu kanalizačních systémů minimálně pro 300 EO ve městech a obcích, kde jsou ČOV již vybudovány a realizací akce dojde ke zvýšení množství odpadních vod přivedených na ČOV.

Finančními zdroji těchto programů jsou:

vlastní zdroje investorů;

systémově určené výdaje státního rozpočtu (do loňského roku včetně státních finančních aktiv);

úvěry se státní zárukou, tj. zvýhodněné úvěry poskytované Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou ze zdrojů Evropské investiční banky. Sice nelze příliš zobecňovat, jakých chyb se žadatelé o finanční podporu z uvedených programů nejčastěji dopouštějí, ale přesto bych chtěl upozornit na to, že žadatelé někdy ne zcela přesně pochopí, co může být předmětem podpory, a zbytečně pak usilují například o podporu na rekonstrukci vodovodních řadů.

Jiným nedostatkem někdy bývá, když žadatelé zapomínají požádat o definitivní přiznání státní dotace. Je totiž třeba si uvědomit, že státní dotace je svým způsobem pouze "půjčena" - a teprve až je dotovaná stavba zkolaudována - její příjemce do určitého termínu musí požádat o její definitivní přiznání.

Vzhledem k tomu, že všechny zmiňované programy letos končí, odbor vodovodů a kanalizací MZe připravil dokumentaci dalšího programu s zatím pracovním názvem Výstavba vodovodů a kanalizací na léta 2005 - 2010. Ta je nyní připomínkována Ministerstvem financí, které tomuto novému programu přidělilo číselné označení 229 310. Tento program by měl být obdobného druhu jako jsou programy 329 030 a 329 040, přičemž výše pro něj schválených finančních prostředků bude pochopitelně závislá na možnostech státního rozpočtu. Jakmile budou nová dokumentace a pravidla Programu 229 310 schváleny, ihned budou zveřejněny také na internetových stránkách ministerstva (www.mze.cz).

Schéma postupu investorů pro programy 329 030 a 329 040

 

ředitel odboru vodovodů a kanalizací MZe

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down