01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Praktické publikace pro místní samosprávy

Od vstupu ČR do EU dochází často ke kolizím národního a komunitárního práva. Potřebujeme proto znát evropský výklad, s přímým či nepřímým účinkem, a podle toho posuzovat, zda použijeme národní či evropskou úpravu. Olga Holubová, autorka publikace DPH v...

Od vstupu ČR do EU dochází často ke kolizím národního a komunitárního práva. Potřebujeme proto znát evropský výklad, s přímým či nepřímým účinkem, a podle toho posuzovat, zda použijeme národní či evropskou úpravu. Olga Holubová, autorka publikace DPH v roce 2005 u veřejnoprávních subjektů, zejména obcí ve svém výkladu vychází především z judikátů Evropského soudního dvora (ESD). S jejich pomocí vysvětluje problematiku, kterou zákon o dani z přidané hodnoty neřeší zcela srozumitelně.

Kniha je napsána ke stavu práva k 1. 1. 2005, ale tam, kde proti roku 2004 došlo k závažným odchylkám, uvádí i předchozí právní úpravu. Rovněž obšírně objasňuje činnosti veřejnoprávních subjektů, například pronájem, provozování hřbitovů a další. Lze z ní vysledovat nejenom zdanění veřejnoprávních subjektů, ale je možné ji zčásti použít i jako návod k aplikaci evropského práva do národního předpisu.

Publikace stojí 159 Kč včetně DPH a lze si ji objednat na adrese ECONOMIA a.s., VTÚ, Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, e-mail: dagmar.suchmova@economia.cz, kde vám zařídí její zaslání na dobírku z nakladatelství ASPI, a. s. Informace na tel.: 246 040 400.

Publikaci Veřejná podpora a veřejné zakázky po vstupu do EU - průvodce pro obce a města zpracovaly Svaz měst a obcí ČR, jeho dceřiná společnost MEPCO, s. r. o., a bruselská společnost SN Consultancies. Je určena především zástupcům místních samospráv. Slouží jako průvodce platnou i připravovanou evropskou legislativou v oblasti veřejných zakázek a veřejné podpory a seznamuje zástupce samospráv s dopadem této legislativy na práva a povinnosti českých obcí.

První část je věnována problematice zadávání veřejných zakázek, druhá poskytování veřejné podpory. V obou jsou vysvětleny použité pojmy, dále jsou čtenáři seznámeni s příslušnými evropskými normami a s tím, jak se promítají do českého právního řádu a jak ovlivňují pozici místních samospráv při zadávání veřejných zakázek a poskytování veřejné podpory. Součástí publikace je například výčet a podrobný popis metod ohodnocování veřejných zakázek, příklady rozhodnutí o udělení veřejné podpory v zemích EU nebo seznam opatření jednotlivých operačních programů strukturálních fondů EU.

Kniha stojí 256 Kč včetně DPH a lze si ji objednat na adrese ECONOMIA a.s., VTÚ, Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, e-mail: dagmar.suchmova@economia.cz, nebo na http://knihy.ihned.cz, kde vám zařídí její zaslání na dobírku z nakladatelství LINDE Praha. Informace na tel.: 224 212 214.

Členové HN klubu, kteří u všech výše uvedených publikací uvedou na objednávce zákaznické číslo, obdrží slevu 20 %.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down