01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kryštofovo Údolí je novou vesnickou zónou

Na území Libereckého kraje je v současné době již 35 památkově chráněných území.

Od letošního 1. ledna k nim patří i vesnické památkové zóny v Kruhu, Vojetíně, Újezdci, Železném Brodu a Kryštofově Údolí.

Kryštofovo Údolí požádalo již v roce 2002 Ministerstvo kultury ČR o to, aby se mohlo stát památkově chráněným územím. Nejznámějším z tamních 22 památkově chráněných objektů je dřevěný barokní malovaný kostel, který stojí uprostřed obce. Do areálu pozdních barokních staveb patří i fara, márnice, zvonice, brána a socha sv. Václava. V obci je také řada krásných podstávkových hrázděných domů, u nichž se zachoval ojedinělý soubor břidlicových štítů. Unikátní je například štít na domě čp. 47, kde jsou z břidlice vyskládané tři symboly křesťanství - víra, naděje a láska. Mnohé štíty jsou bohužel ve špatném stavu a majitelé domů nemají zájem o jejich zachování v původní podobě. Některé už byly vyměněné za nové dřevěné. Podle místostarosty obce Allana Janečka by už po vyhlášení vesnické památkové zóny k podobným věcem docházet nemělo.

Obec v rámci svého dalšího rozvoje chce vybudovat Centrum setkávání. V přestavěné budově bývalé školy, kde je nyní obecní hospoda a stálá expozice obecních betlémů z 19. století, bude víceúčelový sál pro 100 osob včetně zázemí. Projekt, který si nechala zpracovat v roce 2004, předpokládá, že v nových prostorách najdou rovněž umístění betlémy, informační centrum a výstavní galerie. Díky vzdělávacímu středisku získá obec vhodné zázemí pro návštěvníky a klienty místních penziónů, které jsou jedinou podnikatelskou aktivitou v Kryštofově Údolí. "Centrum setkávání by mělo fungovat celoročně a motivovat obyvatele k dalším činnostem. Pak by se možná podařilo otevřít i půjčovnu horských kol a lyží, nebo rehabilitační zařízení se saunou, bazénem, masážemi, rehabilitačním cvičením apod.," uvedl starosta obce Ing. Pravoslav Svačinka.

První etapa Centra setkávání (přístavba) bude stát 20 miliónů korun včetně technického vybavení (projektory, nábytek, počítač atd.). Jediným majitelem a provozovatelem bude Obecní úřad v Kryštofově Údolí, který má podporu mikroregionu Hrádecko-Chrastavsko, odboru školství Magistrátu města Liberce, odboru školství, mládeže a tělovýchovy Libereckého kraje (Centrum vzdělanosti). Během letošního roku se také hodlá ucházet o finanční příspěvek na projekt ze strukturálních fondů Evropské unie.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down