01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Které město bude jedenáctým vítězem?

Ve Španělském sále Pražského hradu bude 27. dubna slavnostně předána Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón (MPR, MPZ). Slavnostní setkání bude zároveň oslavou...

Ve Španělském sále Pražského hradu bude 27. dubna slavnostně předána Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón (MPR, MPZ). Slavnostní setkání bude zároveň oslavou Mezinárodního dne památek a sídel. Oceněná obec má právo užívat za příslušný rok titul Historické město roku. K ocenění náleží pamětní grafický list a jeden milión korun jako mimořádný příspěvek na obnovu historických památek v dané obci.

Prvním Historickým městem se staly v roce 1995 Svitavy. V dalších letech získaly tuto prestižní cenu Kadaň, Třeboň, Kroměříž, Klášterec nad Ohří, Kutná Hora, Litomyšl, Nový Jičín, Prachatice, Spálené Poříčí. Letos k nim přibude jedenácté, které porota vybrala ze tří nominovaných měst, jimiž jsou Boskovice, Česká Kamenice a Františkovy Lázně.

Boskovice: Trvalá a dlouhodobá péče o památky ve městě trvá od jeho zapojení do Programu regenerace v roce 1994. Za deset let se podařilo opravit většinu domů v MPZ a také upravit městská prostranství. V židovské čtvrti byla vybudována veškerá technická infrastruktura včetně komunikací, chodníků a osvětlení.

Česká Kamenice: Dlouhodobé úsilí města o zachování původní zástavby MPZ a postupná rehabilitace městského interiéru přinášejí viditelné výsledky nejen v podobě obnovovaných jednotlivých bytových objektů i městských prostranství, ale také významných historicky cenných městských dominant a dalších veřejných staveb (například obnova kostela sv. Jakuba, areálu poutní kaple Panny Marie, budovy městské spořitelny, špitálu aj.).

Františkovy Lázně: Současná podoba města je citlivá a koncepční, výhledové plány rozvoje vědomě navazují na jeho tradici, respektují historické hodnoty a snaží se uchovat původní obraz "lázní z 19. století". V uplynulém desetiletí se zodpovědně přistupovalo k dlouho odkládaným asanačním zásahům - vybudování a obnově inženýrských sítí a historického jádra včetně komunikací a parků. Rekonstruovány byly téměř všechny lázeňské domy a památkově chráněné Lázně I, II.

Cenu Moderní obce udělíme letos poosmé. Jejími držiteli jsou už Klatovy, Uherské Hradiště, Budyně nad Ohří, Šternberk, Bečov nad Teplou, Prachatice a Frýdlant v Čechách.
(Vítězným městům se budeme více věnovat v příštím čísle - pozn. redakce.)

Další informace o Programu regenerace a soutěží můžete najít na www.shscms.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down