01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Zlínsku pomáhají místním podnikatelům

Regionální a informační centrum pro podnikatele (JVM-RPIC) ve Zlíně bylo vládní agenturou CzechInvest vyhodnoceno jako nejlepší z celkem 35 těchto zařízení v České republice.

Jem rád, že v kraji máme poradenskou společnost, která dokáže menším a středním podnikům poskytovat cenné rady. Toho, že je nejlepší na celostátní úrovni, si velmi vážím. Aktivity v této oblasti pomáhají nastartovat ekonomický rozvoj v našem regionu, uvedl hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš.

Ocenění si váží i ředitel centra Jiří Kučera: "Naši pozici můžeme dokladovat například tím, že jsme za naše klienty jako první předložili žádost do Operačního programu Průmysl a podnikání ve Zlínském kraji, nebo že jsme získali první financování z tohoto programu v kraji pro společnost Hanák nábytek v řádu miliónů korun."

Společnost JVM-RPIC je také manažerskou organizací v krajském projektu Regionální podpůrný zdroj, jehož cílem je podpora malého a středního podnikání v regionu. Na otázku, v čem spočívá úspěch společnosti, Jiří Kučera odpověděl: "Agentura CzechInvest hodnotila množství poskytnutých služeb, jejich kvalitu a celou šíři servisu, který mají regionální a poradenská centra poskytovat. Náš přínos byl v tom, že trvale inovujeme služby, rozšiřujeme svou nabídku a snažíme se o velmi korektní vztah k zákazníkům i bankám a k dalším orgánům, se kterými pracujeme. Naší snahou je dosáhnout toho, aby docházelo ke vzájemné důvěře a mohly se dělat stále složitější věci, než které jsme dělali před pěti či třeba osmi lety."

Podle ředitele zlínské společnosti je důležité, v jaké kvalitě a jak tato centra své služby nabízejí a kdo je poskytuje. "Myslím si, že velkou předností naší společnosti jsou vysoce kvalifikovaní pracovníci, kteří pracují s chutí, mají dobré znalosti, o čemž také svědčí jejich výsledky. To je jen jeden z rozhodujících momentů. Z dalších, které jsou důležité ve vztahu k ostatním, je dlouhodobá znalost podnikatelského prostředí, teoretický základ poskytovaných služeb a zkušenosti, které jsme mohli získat v zahraničí na různých školeních a stážích, které nám umožňují pracovat tak, jak je to obvyklé ve vyspělých zemích," upřesnil Jiří Kučera.

Zajímalo nás, zda není to, že poskytují své služby v regionu jihovýchodní Moravy pro společnost, ve srovnání s většími městy určitým handicapem.

"Malí a střední podnikatelé jsou všude, dokonce i v těch méně prosperujících regionech. A všude potřebují pomoc. Čím kvalitnější služby jsou jim nabízeny, zvláště v postižených oblastech, tím rychleji a dynamičtěji mohou růst," vyvrací tuto domněnku Jiří Kučera. "Nám se například dlouhodobě daří do regionu dostávat peníze z dotačních titulů či peníze, které z velké části nevznikají v regionu a do našeho kraje přicházejí na investice. To znamená, že bych ani tak neviděl jako handicap to, že nejsme v nějaké části, která je přímo středem - jako například Hradec Králové či Praha, nebo že nejsme tolik ve středu pozornosti jako severozápad či Ostravsko. Je to práce, která se dá dělat velice dobře kdekoliv. Neřekl bych však, že naši podnikatelé jsou v méně výhodné pozici, vyjma dopravní infrastrukturu."

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down