01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderní technika odhalí přestupky řidičů

Instalace systémů na kontrolu okamžité rychlosti vozidla a průjezdů křižovatek na červenou přispívá k bezpečnosti dopravy v městech a obcích.

Podle údajů Policie ČR došlo loni na českých silnicích ke 196 484 dopravním nehodám, při nichž bylo usmrceno 1215 lidí. Tato alarmující čísla jsou dokladem nejen neukázněného chování na silnicích, ale také nepříliš úspěšného postupu policie proti řidičům dopouštějícím se přestupků.

K letošnímu 1. lednu bylo v naší zemi evidováno 5 997 306 vozidel všech druhů a kategorií. Ze srovnání s počtem nehod vyplývá, že havarovalo každé třicáté vozidlo.

SYSTÉMY SPEEDCON A REDCON

Ve vyspělých evropských státech je již od poloviny minulého desetiletí běžné, že policie a města v zájmu zajištění dodržování pravidel silničního provozu na silnicích využívají kamerové systémy. Právě nasazení těchto moderních systémů nové generace, s nimiž dnes pracují i čeští policisté, je jedním ze způsobů, jak dosáhnout vyšší bezpečnosti na silnicích. Obzvláště brněnská policie má velmi dobré zkušenosti s využitím kontrolního kamerového systému SpeedCon a RedCon od české firmy AŽD Praha, která se zabývá vývojem a výrobou zabezpečovacích systémů pro dopravu. Systém RedCon je umístěn například na brněnské křižovatce Kotlářská-Kounicova v aplikaci pro vyhledávání vozidel Policií České republiky.

BEZOHLEDNOST LZE ZDOKLADOVAT

Jedním z hlavních problémů, s nimiž se čeští policisté potýkají, je nedodržování rychlostních limitů a jízda na červenou. Pro tuto oblast vyvinula Divize automatizace silniční dopravy firmy AŽD Praha vysoce spolehlivé systémy pro detekci vozidel - policie tyto kontrolní kamerové systémy využívá pro identifikaci značky vozidla.

Kamerové systémy RedCon a SpeedCon pracují na bázi kamerového snímání s následnou detekcí státní poznávací značky. Jsou umístěny přímo na vytypovaných křižovatkách nebo na nebezpečných úsecích komunikací, kde 24 hodin denně monitorují provoz a zaznamenávají přestupky. Pro snímání vozidel projíždějících na červenou je použito dvou kamer umístěných tak, aby mohly jednak zaznamenat vozidlo, které porušilo příkaz "stůj" a je za "stop čárou", a také přehledovou situaci o stavu na semaforu a postavení vozidel.

Po aktivaci signálu "stůj" systém detekuje průjezdy přes "stop čáru", zaznamenává všechna projetá vozidla, rozpoznává registrační značky (volitelná funkce), komprimuje snímky, údaje ukládá do paměti a na přání zákazníka je po dostupném komunikačním kanále odesílá na vyhodnocení přestupku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down