01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Brně nebudou chybět ani města a obce

Již 19. dubna začne další ročník Stavebních veletrhů Brno. Tento komplex čtyř samostatných veletrhů - 10. stavebního veletrhu IBF, 6. mezinárodního veletrhu technických zařízení budov SHK Brno, 2. mezinárodního veletrhu osvětlovací techniky, elektroinstalací a systémové integrace budov ELEKTRO a veletrhu URBIS - Fórum investičních příležitostí - potrvá v jihomoravské metropoli do 23. dubna.

Loni Stavební veletrhy Brno přilákaly téměř 100 tisíc lidí a nejméně stejný počet zájemců o expozice se očekává i letos. Pozornost návštěvníků z řad zástupců obcí, měst a krajů se nepochybně opět zaměří i na veletrh URBIS, na nějž v uplynulém roce zavítalo 24 tisíc lidí, z nichž tři čtvrtiny tvořila odborná veřejnost. Expozice měst a krajů, představující jimi nabízené investiční příležitosti, se v letošním ročníku veletrhu nově přesouvají do moderního pavilónu V. Tam se s nimi budou prezentovat i silné stavební firmy, čímž se podtrhne zachovaná tradiční část veletrhu URBIS, tedy Technologie a zařízení pro obce a města.

Novinkou tohoto veletrhu je také posílení Fóra investičních příležitostí, jehož záměrem je ukázat zejména investiční zóny obcí, měst a krajů a spolu s potenciálními investory pro ně hledat ideální projekty. Návštěvníci naleznou mezi vystavovateli jak významné investory, kteří už do naší země vstoupili, tak agentury, jež mohou zahraniční zájemce informovat o možnostech investic v ČR. Veletrh URBIS by tím měl přivést na jedno místo nabídku aktuálních potřeb municipální sféry a poptávku investorů.

Fórum bude mít i svoji tištěnou podobu formou Katalogu investičních příležitostí. Katalog poslouží jako důležitý zdroj informací nejen pro domácí, ale i pro zahraniční investory. Jsou v něm například základní data o 150 investičních zónách o celkové výměře zhruba čtyř tisíc hektarů z 87 obcí, měst a krajů. Jak uvedla vedoucí manažerka Stavebních veletrhů Brno Ing. Jana Ostrá, katalog bude v prodeji výhradně pro návštěvníky Fóra investičních příležitostí.

BOHATÝ DOPROVODNÝ PROGRAM

Organizátoři veletrhu URBIS si rovněž předsevzali reagovat i na problémy, které obcím, městům a krajům přináší správa jejich často nemalého majetku a podnikání s ním. V doprovodném programu je proto hned na úvodní den veletrhu, tedy na úterý 19. dubna, přichystán celodenní blok seminářů k partnerství veřejného a soukromého sektoru (Public Private Partnership) nazvaný "PPP a regiony". Je připravován ve spolupráci s Asociací pro podporu spolupráce veřejného a soukromého sektoru a uskuteční se na prezentačním molu v pavilónu V, které bude ústředním místem většiny doprovodných akcí veletrhu URBIS.

Právě na tomto molu se po celou dobu trvání veletrhu prakticky denně budou za účasti VIP hostů konat další doprovodné akce, na nichž bude možné získat či si vyměnit zkušenosti z oblasti komunální politiky, správy obecního majetku, inovací a technologií v regionálním rozvoji či financování a realizace projektů nebo související legislativy.

Součástí doprovodného programu bude také mezinárodní konference o demografickém stárnutí evropské populace. Očekává se, že na ní promluví mj. evropský komisař pro sociální politiku a zaměstnanost PhDr. Vladimír Špidla.

Představitelé municipalit by si neměli nechat ujít ani návštěvu informačního centra, které na veletrhu URBIS otevře Asociace realitních kanceláří.

Zástupci realitních kanceláří tam budou poskytovat poradenskou službu i ve spojení s řadou seminářů, jako například Nakládání s nemovitým majetkem obcí a měst, kde zazní zkušenosti z oblasti optimalizace využití nemovitého majetku včetně jeho elektronické správy, uspořádání vlastnických vztahů, privatizace nebo organizace výběrových řízení.

VÝSTAVIŠTĚ POD VODOU

Každý den se na volné ploše Z1 rovněž uskuteční praktické šedesátiminutové ukázky protipovodňových opatření. Už počtvrté je ve spolupráci s akciovou společností Veletrhy Brno bude pořádat Česká protipovodňová asociace, letos poprvé i s přispěním britské Flood Protection Association.

Program Ochrana před povodněmi Brno je určen především pro povodňové orgány obcí, měst a krajů. V simulovaných podmínkách se budou předvádět způsoby ochrany před vodním živlem, přičemž na programu mj. bude i čtení vodní hladiny, ochrana kanalizace, způsoby utěsnění sklepních okének a dveří, budování protipovodňových hrází, evakuace a čerpání vody.

OPĚT KONGRES STAROSTŮ A PRIMÁTORŮ

Tradiční součástí veletrhu zůstává již desátý Kongres starostů a primátorů, pro nějž letos pořádající Svaz měst a obcí ČR jako hlavní téma zvolil problematiku přímé volby starostů. Kongres se bude konat ve čtvrtek 21. dubna od 10 do 12 hodin v pavilónu A-Rotunda.

Poprvé v historii veletrhu URBIS bude mezi vystavujícími městy, resp. kraji, i Praha. Brněnské výstaviště při této příležitosti navštíví pražský primátor MUDr. Pavel Bém, jenž tam uvede prezentaci Praha olympijská. Česká metropole totiž uvažuje o své kandidatuře na pořádání letní olympiády v roce 2016 nebo 2020. Zatímco loni bylo na veletrhu URBIS zastoupeno deset krajů, letos i s Prahou jich bude už jedenáct.

Veletrh URBIS se uskuteční ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj, Svazem měst a obcí ČR, Státním fondem rozvoje bydlení, Asociací realitních kanceláří, Svazem českých a moravských bytových družstev, Českou asociací rozvojových agentur a Asociací pro podporu spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Veletrh podpořila i Asociace krajů ČR. Více informací o veletrhu na www.bvv.cz/urbis.

Stavební veletrhy Brno 2005

 

Doprovodný program veletrhu URBIS 2005

19. 4. až 23. 4. Ochrana před povodněmi - praktické ukázky (9.00 - 18.00, plocha Z1)
19. 4. slavnostní zahájení Fóra investičních příležitostí (13.00 - 14.30, pavilón V)
19. 4. seminář PPP a regiony (14.00 - 17.00, pavilón V))
19. 4. seminář Stavebnictví, bydlení, renovace (15.00 - 16.30, Stavební poradenské centrum v pavilónu V)
20. 4. konference Inovace a technologie v rozvoji regionů (10.00 - 14.00, administrativní budova BVV, kinosál č. 102)
20. 4. Obec a podnikání - Nakládání s nemovitým majetkem obcí a měst, současnost a budoucnost správy majetku, elektronická správa majetku (10.00 - 11.30, pavilón V), Dopravní infrastruktura, Brownfields (12.30 - 16.00, pavilón V)
21. 4. Kulatý stůl o zdravotnictví a sociální péči (9.00 - 11.00, pavilón V)
21. 4. Kongres starostů a primátorů, téma: Přímá volba starosty (10.00 - 12.00, pavilón A-Rotunda)
21. 4. EUROSTUDY, představení demografické strategie EU (12.00 - 18.00, hotel Holiday Inn)
Praha olympijská (13.00 - 14.00, pavilón V)

Změna programu a místa konání vyhrazena
Zdroj: BVV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down