01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Proměny jilemnické Zvědavé uličky

Jilemnice Program regenerace městské památkové zóny (MPZ) v Jilemnici o rozloze asi 19 hektarů byl zpracován na desetileté období, které skončilo v roce 2004. Proto město připravilo nový výhled. Program je i tentokrát vodítkem při zpracovávání dalších studií a projektů. Jde o dochované soubory...

Jilemnice

Program regenerace městské památkové zóny (MPZ) v Jilemnici o rozloze asi 19 hektarů byl zpracován na desetileté období, které skončilo v roce 2004. Proto město připravilo nový výhled. Program je i tentokrát vodítkem při zpracovávání dalších studií a projektů. Jde o dochované soubory historických objektů i okolního prostředí.

Referentka pro památkové záležitosti Městského úřadu v Jilemnici Ing. Petra Pohůnková připomíná vzácné nemovité kulturní položky, které uvádí Ústřední seznam památek ČR. Je to především Zvědavá ulička, která je souborem 15 staveb lidové architektury z konce 18. století. Byla tak nazvána proto, že některé domy jsou posunuty vždy o jednu okenní osu do ulice tak, aby byl dobrý výhled k náměstí. Nyní se nabízí pohled k jedné rekonstrukci, provedené takříkajíc za pět minut dvanáct. Jde o tzv. Šaldův statek, dnes pohledný hostinec. V letech 2000 až 2004 byl rozebrán a postupně za dohledu odborníků posunut asi o dvacet metrů směrem k ústí Zvědavé uličky. Ministerstvo kultury, město a vlastník statku poskytli na přemístění více než 1,2 mil. Kč. Podoba většiny těchto domů není zatím zcela v souladu s hledisky tamní architektury. Náprava je o to složitější, že stavby nejsou třeba ani majetkem města.

Zvědavá ulička směřuje do ulice Jana Harracha, vlastně do spojnice k Masarykovu náměstí, jemuž vévodí klasicistní radnice. Z hodin na věži, dnes už zpřístupněné veřejnosti, lze každodenně po čtvrthodinách od rána do noci napočítat celkem 1020 úderů. Oprava radniční střechy a fasády spotřebovala nemálo peněz včetně stotisícového grantu Libereckého kraje. Před radnicí je ozdobou empírová kašna, vždy v zimě dekorovaná mohutnou sněhovou postavou Krakonoše.

Asi 300 metrů severněji se rozkládá park se zámkem, na jehož opravu byly vynaloženy zatím 4 mil. Kč. Vedle je i další památka - pivovar. Sice bývalý, žádá si však také své. Jilemnice má i historickou budovu Základní školy v Komenského ulici. Rekonstrukce střechy i fasády už spolykala několik miliónů korun. Objekty v tamním areálu vesměs vyžadují už po léta především odvodňování, vysoušení a opravu základů.

Na tyto dnes už neodkladné práce dostalo město v roce 2004 od státu 450 tisíc Kč, samo uhradilo dvakrát tolik. Prostředky se sčítají, zatím se dospělo k bezmála 10 mil. Kč. Podobná částka bude přinejmenším i tentokrát potřeba, má-li být program regenerace MPZ zcela naplněn.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down