01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový zákon o správních poplatcích a jeho přínos pro obce

Jaký přínos pro obce znamená nový zákon o správních poplatcích, který nabyl účinnosti v první polovině ledna tohoto roku?Dnem 16. ledna 2005 (s výjimkou ustanovení, které se týká poplatků za udělování víz v souvislosti s úpravou jednotného schengenského víza) nabyl...

Jaký přínos pro obce znamená nový zákon o správních poplatcích, který nabyl účinnosti v první polovině ledna tohoto roku?

Dnem 16. ledna 2005 (s výjimkou ustanovení, které se týká poplatků za udělování víz v souvislosti s úpravou jednotného schengenského víza) nabyl účinnosti zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích (dále jen zákon o správních poplatcích). Tímto dnem tak byl zrušen a nahrazen dosavadní zákon o správních poplatcích (zákon č. 368/1992 Sb.) a též jeho dvě prováděcí vyhlášky, které se týkaly specifické úpravy osvobození od správních poplatků.

U nového zákona o správních poplatcích nedochází oproti současné právní úpravě k zásadním věcným změnám. I nadále se budou územní samosprávné celky (obce, kraje a hlavní město Praha), respektive jejich orgány podílet vedle orgánů moci výkonné a orgánů právnických osob, pokud vykonávají působnost v oblasti státní správy, na výkonu správy správních poplatků.

V případě uzavřené veřejnoprávní smlouvy ve smyslu § 63 či § 66a zákona číslo 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, na základě níž orgány jedné obce vykonávají přenesenou působnost (nebo její část) pro orgány jiné obce (jiných obcí), která je (které jsou) účastníkem veřejnoprávní smlouvy, lze dovodit, že správní poplatek je příjmem rozpočtu té obce, jejíž orgán vykonává podle veřejnoprávní smlouvy vymezený rozsah přenesené působnosti /viz § 5 odst. 1 zákona o správních poplatcích ve spojení s § 7 odst. 1 písm. d) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů/. Pro všechny subjekty, které jsou zákonem povolány ke správě správních poplatků, se zavádí společná legislativní zkratka "správní úřad".

Předmětem poplatků je správní řízení upravené zvláštním právním předpisem a další činnost správního úřadu související s výkonem státní správy. Úkony, které podléhají zpoplatnění, jsou vymezeny v jednotlivých položkách sazebníku poplatků, který tvoří přílohu k zákonu o správních poplatcích.

Podle důvodové zprávy k zákonu o správních poplatcích se předpokládá mírné zvýšení příjmů plynoucích do rozpočtů územních samosprávných celků, a to jak v důsledku zavedení nových předmětů poplatků, tak i zvýšených sazeb u některých poplatků.

právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down