01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Začíná soutěž Zklidňování dopravy ve městech a obcích ČR

Nadace Partnerství a Nadace VIA v rámci společného programu Doprava pro 21. století a ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR, Svazem měst a obcí ČR a měsíčníkem Moderní obec vyhlašují dnem 3. 3. 2005 čtvrtý ročník soutěže Zklidňování dopravy ve městech a obcích ČR.Soutěž je určena těm městům a...

Nadace Partnerství a Nadace VIA v rámci společného programu Doprava pro 21. století a ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR, Svazem měst a obcí ČR a měsíčníkem Moderní obec vyhlašují dnem 3. 3. 2005 čtvrtý ročník soutěže Zklidňování dopravy ve městech a obcích ČR.

Soutěž je určena těm městům a obcím, jejichž představitelé si uvědomili problémy, které občanům přináší nekontrolovaný nárůst intenzity automobilové dopravy, a rozhodli se proto přistoupit k realizaci dopravních řešení směřujících k omezení jejích negativních dopadů. Města a obce mohou prostřednictvím svých statutárních zástupců do soutěže přihlašovat projekty, které byly realizovány během posledních pěti let (tj. předány k užívání v roce 2000 a později) a v jejichž důsledku došlo ke zlepšení životního prostředí a bezpečnosti silničního provozu (zejména s ohledem na jeho nejzranitelnější účastníky - chodce a cyklisty).

Nejlepší soutěžní projekty budou oceněny finanční prémií nebo cenou časopisu Moderní obec. O kvalitě jednotlivých projektů rozhodne desetičlenná hodnotící komise, složená z dopravních odborníků, projektantů a zástupců státní správy i neziskového sektoru. K projektům, které byly oceněny v minulých ročnících, patří například okružní křižovatky (Luhačovice, Cheb, Liberec), rekonstruované průtahy obcemi (Krmelín, Těšetice, Grygov), bezpečné zastávky MHD (Plzeň), omezení vjezdu těžkých vozidel do centra (České Budějovice) apod. Databáze všech soutěžních projektů (včetně základní charakteristiky a fotodokumentace) je k dispozici na adrese http://www.doprava21.ecn.cz/databaze.htm.

Uzávěrka pro zasílání přihlášek do soutěže je 31. 5. 2005 (rozhoduje datum poštovního razítka). Města a obce, které svůj projekt přihlásí už do 8. 4. 2005, získají bezplatnou vstupenku na veletrh URBIS 2005. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční 22. září 2005 - v Evropský den bez aut.

Kde lze získat přihlášku

Soutěžní podmínky a formulář přihlášky lze získat u koordinátora programu Doprava pro 21. století, Ing. Petra Šmída, Nadace Partnerství, Krátká 26, 100 00 Praha 10, tel./fax: 274 816 727, email: petr.smid@ecn.cz, a také na internetové adrese http://www.doprava21.ecn.cz/soutez.html. Nadace Partnerství nabízí všem zájemcům bezplatné zapůjčení 15 výstavních panelů, přibližujících nejzajímavější soutěžní projekty, které byly hodnoceny v dosavadních třech ročnících soutěže.

/pš/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down