01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bezpečnost práce platí i na silnici

Na pozemních komunikacích lze provozovat pouze takové silniční vozidlo, které je technicky způsobilé k provozu na pozemních komunikacích (§ 36 odst. 1 zákona č. 56/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů). Problematika technických prohlídek a měření...

Na pozemních komunikacích lze provozovat pouze takové silniční vozidlo, které je technicky způsobilé k provozu na pozemních komunikacích (§ 36 odst. 1 zákona č. 56/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů).

Problematika technických prohlídek a měření emisí u vozidel je od 1. července 2001 upravena zákonem č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona číslo 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění pozdějších předpisů.

Obsluhovat stavební stroje smí pouze osoba, která získala oprávnění podle vyhlášky číslo 77/1965 Sb., o výcviku, způsobilosti a registraci obsluh stavebních strojů, doplněné výnosy Ministerstva stavebnictví číslo 1/1974, 1/1981 a 2/1983.

S problematikou kvalifikace řidičů, danou jejich řidičským oprávněním, úzce souvisí i jejich odborné zdokonalování realizované každoročním školením zaměřeným na znalost právních předpisů na úseku dopravy, teorii řízení a zásad bezpečné jízdy, ochranu životního prostředí před škodlivými důsledky provozu vozidel na pozemních komunikacích, zdravotnickou přípravu, ovládání a údržbu vozidel, přepravu nebezpečných látek a věcí, dodržování povinností osádek vozidel v nákladní přepravě a na další otázky, jejichž znalost ovlivňuje chování řidiče v provozu na pozemních komunikacích (§ 46 zákona číslo 247/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů).

Povinného přezkoušení (z pravidel silničního provozu) jednou za tři roky se musí zúčastnit mj. řidiči nákladního vozidla, speciálního vozidla a jízdní soupravy, jejíž součástí je jako tažné vozidlo zemědělský nebo lesnický traktor, pokud největší povolená hmotnost vozidel nebo jízdní soupravy převyšuje 7500 kg.

Po jeho absolvování obdrží "Osvědčení profesní způsobilosti řidiče", které jsou povinni vozit s sebou a na vyžádání předložit kontrolním orgánům.

Požadavky zákona č. 475/2001 Sb., o pracovní době a době odpočinku zaměstnanců s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou v dopravě upravují například pracovní dobu pro řidiče dopravců, správců pozemních komunikací, zaměstnanců údržby pozemních komunikací a zaměstnanců městské hromadné dopravy, jejichž pracovní doba je rozvržena nerovnoměrně.

Pro činnost a jízdu na pozemních komunikacích jsou závazná ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Pravidelným lékařským prohlídkám je povinen se podrobovat řidič, který řídí motorové vozidlo v pracovněprávním vztahu, držitel řidičského oprávnění skupin C, C + E, D, D + E nebo podskupin C1, C1 + E, D1 a D1 + E nebo řidič, u kterého je řízení motorového vozidla předmětem samostatné výdělečné činnosti.

Do dovršení 50 let věku je řidič povinen jít na lékařskou prohlídku každé dva roky a po dovršení 50 let věku každoročně. Pro nevyjmenované osoby jsou stanoveny lékařské prohlídky při dovršení 60, 65, 68 let pak každé dva roky.

Pozor: podle vyhlášky číslo 277/2004 Sb. musí být lékařské potvrzení na požádání předloženo všem osobám oprávněným kontrolovat dodržování povinností účastníků provozu na pozemních komunikacích.

Podrobné informace k tématu naleznete na serveru Výzkumného ústavu bezpečnosti práce www.bozpinfo.cz.

Český úřad bezpečnosti práce

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down