01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

"Stavební činnost" pod lupou právních předpisů 25/

Údržba stavby: Vlastník stavby je v souladu s dokumentací ověřenou stavebním úřadem a s rozhodnutím stavebního úřadu (stavební povolení, kolaudační rozhodnutí) povinen udržovat stavbu v dobrém stavebním stavu, aby nevznikalo nebezpečí požárních a hygienických závad, aby nedocházelo k jejímu...

Údržba stavby: Vlastník stavby je v souladu s dokumentací ověřenou stavebním úřadem a s rozhodnutím stavebního úřadu (stavební povolení, kolaudační rozhodnutí) povinen udržovat stavbu v dobrém stavebním stavu, aby nevznikalo nebezpečí požárních a hygienických závad, aby nedocházelo k jejímu znehodnocení nebo ohrožení jejího vzhledu a aby se co nejvíce prodloužila její uživatelnost (§ 86 odst. 1 stavebního zákona - dále jen s. z.). V opačném případě může mu stavební úřad nařídit, aby v určené lhůtě a za stanovených podmínek zjednal nápravu. Uživatelé bytů a nebytových prostor jsou povinni umožnit nařízenou údržbu stavby (§ 86 odst. 2 s. z.). Odstavec 2 obsahuje důležité oprávnění stavebního úřadu v případě, že vlastník stavby neplní svoji zákonnou povinnost. Udržovací práce mohou být vlastníku nařízeny (uloženy) buď rozhodnutím stavebního úřadu, nebo výzvou orgánu státního stavebního dohledu. Tomu také odpovídá úprava skutkových podstat v § 105 odst. 1 písm. d) a § 106 odst. 1 písm. d) s. z., když nesplnění uložené povinnosti (provést nařízené udržovací práce) je přestupkem, resp. deliktem (viz citovaná ustanovení). Podle druhé části tohoto ustanovení jsou nájemci (uživatelé) bytů a nebytových prostor povinni provedení nařízené údržby vlastníkovi stavby umožnit. Tuto povinnost mají nájemci (uživatelé ) přímo ze zákona, aniž by jim musela být stavebním úřadem, popř. soudem ukládána. Týká se pouze případů, kdy jsou udržovací práce nařizovány, nikoli těch případů, kdy je vlastník stavby provádí na základě ohlášení, resp. stavebního povolení. V těchto případech nájemci (uživatelé) tuto povinnost nemají a stavební úřad proto nemůže do vztahu mezi vlastníkem a nájemcem bytu nebo nebytového prostoru nijak zasahovat, neumožní-li nájemce (uživatel) vlastníku provedení udržovacích prací, které stavební úřad pouze povolil. Takovou situaci je možné řešit pouze žalobou k soudu.

Nezbytné úpravy: Vyžaduje-li to veřejný zájem z důvodů hygienických, bezpečnostních, požárních, provozních, ohrožení životního prostředí a estetických, nařídí stavební úřad nezbytné úpravy na stavbě vlastníku stavby nebo na stavebním pozemku vlastníku tohoto pozemku. Nařízené úpravy je vlastník stavby nebo pozemku povinen provést na svůj náklad (§ 87 odst. 1 s. z.). Toto ustanovení upravuje institut nezbytných úprav, když v jejich případě (jejich provedením) se na rozdíl od udržovacích prací (viz výše) předmětná stavba mění nad rámec ověřené projektové dokumentace, resp. nad rámec existujícího právního stavu. Důležitou podmínkou pro nařízení nezbytných úprav je, že na jejich provedení musí být v každém konkrétním případě veřejný zájem.

právník, odborný asistent Stavební fakulty ČVUT

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down