01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Z EU může ČR očekávat další miliardy

Na podporu aktivit podnikatelů, obcí, měst, krajů, neziskových organizací a dalších institucí prostřednictvím několika programů by ČR podle odhadů agentury CzechInvest mohla v budoucích letech získávat až 125 miliard korun ročně.

Podpora českých subjektů by se měla v letech 2007 - 2013 oproti roku 2004 zvýšit zhruba pětinásobně. Je to významný objem financí.

"Jeho vyčerpání bude záviset především na šikovnosti žadatelů ze všech regionů včetně jihočeského. "Aby získali maximum těchto peněz, musejí totiž předložit kvalitní projekty a žádosti do jednotlivých podpůrných programů," uvedl Daniel Hilbert, ředitel poradenské společnosti Legro plus. "V předpokladech úspěšnosti nemůžeme bohužel vycházet ani ze zkušeností v roce 2004. I když Jihočeši předložili stovky žádostí, doposud je většina z nich v hodnotícím řízení," dodal.

Zájemci o dotace z českých a moravských regionů budou moci v roce 2005 své projekty předkládat do několika programů. Například pro podnikatele je připraven Operační program Průmysl a podnikání (OPPP). "Prostřednictvím tohoto programu lze žádat o podporu na vybudování vědeckotechnických parků, rozvoj a regeneraci průmyslových zón, modernizaci nebo výstavbu firemních školicích zařízení, tvorbu propagačních materiálů, zavádění certifikací a mezinárodních standardů, zavádění kombinované výroby elektřiny a tepla nebo na obnovu či rekonstrukci zařízení na využívání obnovitelných zdrojů energie a řadu dalších aktivit," uvedla zástupkyně ředitele Úřadu Jihočeské hospodářské komory Ondřejka Harvalíková. V rámci OPPP budou k dispozici také bezúročné a zvýhodněné úvěry pro začínající firmy. "Budeme se snažit, aby podnikatelé byli o možnostech podpory co nejvíce informováni. Pro své dotazy mohou využívat například bezplatnou telefonní linku 800 800 777 nebo e-mailovou adresu programy@czechinvest.org. Řada informací je také na www.mpo.cz," řekla Ondřejka Harvalíková.

Počátkem roku 2005 bude vyhlášeno ještě několik dalších podpůrných programů, určených zejména pro obce, města, neziskové organizace a další zájemce. "Začátkem roku začne realizace projektů finančně podpořených z programu PHARE CBC - Společného fondu malých projektů i grantových schémat. Jihočeské instituce získají na tyto projekty zhruba 150 miliónů korun. Ve stejném období se očekává vyhlášení Dispozičního fondu, který je součástí programu INTERREG IIIA, a do nějž bude možné předkládat projekty zaměřené na rozvoj česko-rakouského příhraničí," upřesnila projektová manažerka Regionální rozvojové agentury jižních Čech RERA a. s., Bohdana Mrkáčková. Nové grantové programy, určené výhradně Jihočechům, podle ní vyhlásí také Krajský úřad Jihočeského kraje. "Krajský úřad připravil vyhlášení prvních výzev na předkládání projektů do Společného regionálního operačního programu. Podpora bude směřovat do rozvoje podnikání, modernizace místních komunikací, cestovního ruchu a sociální sféry. Projekty budou moci zájemci podávat pravděpodobně v průběhu ledna," doplnila Bohdana Mrkáčková.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down