01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropské fondy na veletrhu URBIS 2005

URBIS je projekt, který se před několika málo lety rozrostl z původního veletrhu technologií a zařízení pro města a obce o Fórum investičních příležitostí. Koná se každý rok v dubnu na brněnském výstavišti jako součást Stavebních veletrhů Brno, kde vytváří prostor pro představení investičních pobídek a podnikatelských záměrů v kontextu komunální politiky.

V příštím roce se setkání zastupitelů měst, obcí a krajů ČR uskuteční 19. až 23. dubna. Prezentace investičních projektů budou opět hlavní programovou náplní veletrhu. Nově se URBIS zaměří na možnosti využití strukturálních fondů a dotačních programů EU k financování rozvoje českých regionů. Součástí veletrhu bude již tradičně po celou dobu jeho konání doprovodný program a odborné semináře za přítomnosti mnoha odborníků.

Jak hodnotí veletrh vystavovatelé?

"Účast Plzeňského kraje na tradičním veletrhu URBIS má značný význam. Veletrh nabízí vhodnou příležitost k prezentaci a vzájemnou komunikaci mezi podniky, obcemi, městy, regiony a potenciálními investory. Přichází na něj kvalitní struktura návštěvníků a je zdrojem informací pro média," říká Mgr. Zdeněk Vacík, vedoucí odboru strategického marketingu z Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Plzeňský kraj se na letošním veletrhu URBIS prezentoval prostřednictvím expozice se zastřešujícím mottem Plzeňský kraj - řešíme společně své záměry, které bylo rozpracováno do dílčích témat, představujících například priority rozvoje kraje, generel osídlení, programy regenerace a stabilizace venkova, programy PHARE, Kohezní fond EU či Společný regionální operační program.

Dalším z letošních vystavovatelů byl Karlovarský kraj. Na veletrhu představil zejména průmyslové zóny a brownfields s cílem oslovit a najít potenciální investory. "Klíčovým důvodem pro jejich hledání je dlouhodobě rostoucí nezaměstnanost v kraji," komentuje účast na veletrhu Mgr. Ivo Kováč z odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Karlovarského kraje. "Náš stánek se opět setkal s velkým zájmem odborné i laické veřejnosti. Úspěch měly i prezentační materiály, přehledně a hodnotně informující o aktuálních investičních příležitostech na území Karlovarského kraje," dodává Kováč.

Cyklus čtrnácti setkání

V rámci příprav dalšího ročníku veletrhu URBIS se letos na podzim rozběhl cyklus čtrnácti setkání se starosty a primátory, který je naplánován podle jednotlivých krajů na období několika měsíců, tj. až do začátku veletrhu v dubnu 2005.

První dvě fóra se již uskutečnila. Představitelům měst a obcí se tak nabízí příležitost seznámit se nejen s problematikou strukturálních fondů EU, ale také se samotným veletrhem URBIS. Mohou se podrobněji dozvědět o možnostech prezentace investičních projektů, a to nejen na tomto veletrhu.

Do března příštího roku bude časopis Moderní obec přinášet příklady nejzajímavějších projektů určených pro finanční podporu ze zdrojů EU. V dubnovém čísle souhrnně představí nabídku investic, kterou uvidí odborná i široká veřejnost na samotném veletrhu URBIS. V průběhu jeho konání bude připravena prezentační expozice, kde budou vystaveny některé úspěšné projekty, které byly schváleny k financování z evropských fondů. Autoři záměrů budou moci současně předvést svoji nabídku v přednáškové části Fóra investičních příležitostí.

Aby mohli potenciální investoři lépe cíleně vyhledávat oblast svého zájmu, uvažuje se o tematickém rozdělení jednotlivých dní konání veletrhu podle oborového zaměření (například infrastruktura města, dopravní systémy, technologie a zařízení pro města a obce).

Služba krajům, městům, obcím a podnikatelům vzniká ve spolupráci s ministerstvy pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu, dopravy. Na projektu se dále podílejí jednotlivé kraje, regionální zastoupení Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest, Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR, Svaz průmyslu a obchodu a Hospodářská komora ČR.

Blíží se uzávěrka přihlášek
Podrobnosti o veletrhu URBIS a Fóru investičních příležitostí naleznete na adrese www.bvv.cz/urbis.
Města a obce či podnikatelské subjekty, které budou chtít vystavovat na veletrhu URBIS 2005, mohou posílat přihlášky k účasti ještě do konce letošního roku.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down