01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ve Zlínském kraji bylo nejúspěšnější Osíčko

V soutěži Vesnice roku 2004 ve Zlínském kraji v konkurenci čtrnácti přihlášených obcí zvítězila obec Osíčko z Kroměřížska. Postoupila proto do celostátního finále, kde ji čeká klání s dalšími dvanácti vítězi krajských kol.

V soutěži, jejímž vyhlašovatelem jsou Spolek pro obnovu venkova, Svaz měst a obcí a Ministerstvo pro místní rozvoj, už získalo Osíčko dvakrát zelenou stuhu. Poprvé v roce 2001 za příkladnou péči o veřejná prostranství a podruhé v roce 2003 za péči o zeleň a životní prostředí. "Mám velkou radost z vítězství. I letos byla konkurence v kraji velká. Soutěže jsme se tentokrát účastnili již popáté a vítězství je oceněním všech našich snah," řekl nám starosta Osíčka Václav Smolka.

Půl miliónu za vítězství

V Osíčku žije asi 480 obyvatel. Je to malebná, upravená dědina ležící pod Hostýnskými horami, v údolí pod Kelčským Javorníkem. Květiny až u silnice a domy s rozkvetlými předzahrádkami jsou důkazem pracovitosti zdejších lidí. Stejnou péči o zeleň je znát i na veřejných prostranstvích, všude je patrná obdivuhodná čistota. To vše se v soutěži také hodnotí. Půl miliónu korun za vítězství chce obec utratit rozumně. "Ještě jsme se nerozhodli, do čeho budeme tyto prostředky investovat. Musíme to dobře zvážit. Dalšího půl miliónu je totiž nutno najít v našem rozpočtu," vysvětloval starosta.

Odměnu vítězi poskytuje Ministerstvo pro místní rozvoj a vlastní příspěvek obce ve stejné výši předepisují pravidla soutěže. Zlínský kraj letos na soutěž uvolnil ze svého rozpočtu 10 miliónů korun, z nichž například vítězná obec obdržela 50 tisíc korun. Za udělení bílé, zelené či modré stuhy dostaly obce po 10 tisících korun.

MNOHO Vymožeností

Osíčko nabízí svým obyvatelům mnoho vymožeností, například pěkné koupaliště s dětským brouzdalištěm, tenisovým kurtem a volejbalovým hřištěm. V areálu je také k dispozici stolní tenis, kuželky a dobré občerstvení. V roce 1997 obec koupaliště zásadně rekonstruovala za téměř půl miliónu korun. Vybudovala i čistírnu odpadních vod a chtěla by tu postavit sluneční kolektory.

Veškerý kulturně společenský život obce se odehrává v obecním domě. "Na tomto objektu jsme vybudovali půdní nástavbu, čímž vznikly prostory pro klubovou činnost. V opravené budově obecního úřadu je také knihovna s 1900 svazky knih. Navštěvuje ji pravidelně asi 60 čtenářů, kterým nabízí za úplatu též přístup k internetu. Mateřská škola pro 30 dětí má nové dětské hřiště. Ve školce se vaří obědy i pro důchodce. Posílili jsme prameniště, takže všechny domácnosti mají dostatek vody. Prodloužili jsme kanalizaci, opravili cesty a některé chodníky. V rámci Podhostýnského mikroregionu jsme zavedli bezdrátový internet a obecní rozhlas. Úspěšně využíváme veřejně prospěšné práce. O zeleň a zimní údržbu obecních silnic se stará pět pracovníků. Před téměř devíti lety jsme zrekultivovali skládku odpadu, která hyzdila vstup do obce. Lidé si už zvykli na třídění odpadu. Když k tomu přidáme novou obecní bytovku, v níž jsme poskytli čtyřem mladým rodinám byty, je to docela příjemné ohlédnutí," pochvaluje si starosta. Vyjmenovat opravdu vše, co obec pro občany udělala, ani nelze.

Při slavnostním předání ceny Osíčku se prezentovaly téměř všechny spolky: víc než stoletý sbor dobrovolných hasičů, dívčí taneční skupina BEA, dětský folklórní soubor Píšťalka i hudební skupina Průvan. V obci je také myslivecké sdružení i tělovýchovná jednota se stolnotenisovým družstvem a spolek žen.

Proč jen 14 obcí?

"Čtrnáct přihlášených obcí do krajské soutěže není málo, ačkoliv v kraji je přes 200 obcí, které by mohly soutěžit. Nejde o to, aby se všechny přihlásily a soupeřily, ale aby se podílely na obnově venkova, života na dědině a aby podporovaly spolky a podněcovaly život ve vsi," řekl nám nynější předseda hodnotící komise a starosta Rusavy Bohumil Škarpich a doplnil: "Spolupráce s Ministerstvem pro místní rozvoj i s krajem je na solidní úrovni a pravidla soutěže dávají prostor všem, i těm nejmenším obcím do pěti set obyvatel. Myslím ale, že starostům trochu chybí zájem ze strany někdejších okresních úřadů, které se s nimi pravidelně setkávaly a k soutěžím, jako je i tato, je přímo vyzývaly. Dnes si někteří z nás možná nedůvěřují, říkají si, co všechno ještě v obci musí vybudovat. A až potom se do soutěže přihlásí. To je škoda, protože práce na zvelebování obce nikdy nekončí," uzavírá Bohumil Škarpich, který stejně jako Václav Smolka stojí v čele své obce již od roku 2000.

Vesnice roku 2004

Do jubilejního 10. ročníku se přihlásilo 238 obcí. Slavnostní vyhlášení vítězů krajských kol soutěže probíhalo od července do října. Výsledky jsme zveřejnili 8. září v elektronickém Zpravodaji Moderní obce. Třináct nejlepších obcí se pak zúčastnilo celostátního kola, jehož hodnocení skončilo 30. září. Slavnostní vyhlášení výsledků a ocenění vítězných obcí celostátního kola by se mělo uskutečnit do 30. listopadu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down