01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kontrola hospodaření obcí a DSO

Od letošního 1. srpna platí zákon číslo 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků (ÚSC) a dobrovolných svazků obcí (DSO), který nahrazuje dosud platnou vyhlášku č. 41/2002 Sb. Tento zákon a s ním související zákon č. 421/2004 Sb., kterým se mění mj. některá ustanovení...

Od letošního 1. srpna platí zákon číslo 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků (ÚSC) a dobrovolných svazků obcí (DSO), který nahrazuje dosud platnou vyhlášku č. 41/2002 Sb. Tento zákon a s ním související zákon č. 421/2004 Sb., kterým se mění mj. některá ustanovení zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, zákona o obcích a zákona o krajích, řeší komplexně problematiku přezkoumání hospodaření a zrovnoprávňuje proti předchozí právní úpravě postavení obcí a DSO, pokud jde o volbu způsobu přezkoumání. Umožňuje všem obcím a DSO, bez ohledu na počet jejich obyvatel, požádat o přezkoumání hospodaření krajský úřad nebo zadat přezkoumání auditorovi.

Nová ustanovení

Zákon obsahuje i celou řadu zásadně nových ustanovení. Podrobně je například stanoven předmět přezkoumání zahrnující i činnosti dosud nekontrolované, které mají vliv na hospodaření a finanční situaci obcí, jako je nakládání s prostředky poskytnutými ze zahraničí, zadávání a uskutečňování veřejných zakázek, stav pohledávek a závazků, ručení za závazky třetích osob nebo zastavování obecního majetku ve prospěch třetích osob. Nově zákon v řadě ustanovení definuje práva a povinnosti pracovníků provádějících přezkoumání (zákon používá pojem kontrolor) a oprávnění a povinnosti ÚSC.

Důležité termíny

Co se týká samotného procesu přezkoumání, obce a DSO musí vždy do 30. 6. každého kalendářního roku buď požádat krajský úřad o přezkoumání, nebo mu oznámit, že zadaly přezkoumání auditorovi. Podle přechodného ustanovení zákona lhůta pro oznámení způsobu přezkoumání hospodaření za rok 2004 končí dnem 30. 9. 2004. Obce nebo DSO, které uzavřou smlouvu s auditorem, mají povinnost o tom informovat krajský úřad nejpozději do 31. 1. následujícího roku.

Dva druhy přezkoumání

Další novinkou je, že celkový proces přezkoumání se rozděluje do přezkoumání dílčích a jednorázových. V případě obcí, které vykonávají hospodářskou činnost a mají počet obyvatel větší než 800, budou probíhat do konce kalendářního roku dílčí přezkoumání za předchozí část tohoto roku a po jeho skončení, stejně jako u všech ostatních obcí, jednorázové přezkoumání za celý kalendářní rok. Z dílčích přezkoumání budou zhotovovány zápisy, z jednorázových přezkoumání zprávy o výsledku přezkoumání, které budou tak jako tomu bylo dosud součástí závěrečného účtu. Proti dosavadní úpravě se stává povinnou náležitostí závěru těchto zpráv upozornění na rizika hospodaření obce, uvedení podílu pohledávek a závazků na rozpočtu obce a podílu zastaveného majetku na celkovém majetku obce. O opatřeních přijatých k nápravě zjištěných nedostatků budou obce nebo DSO povinny informovat krajský úřad a ten bude oprávněn kontrolovat jejich plnění.

V novém zákoně je také dána možnost krajskému úřadu ukládat za neplnění povinností pořádkové pokuty až do výše 50 tisíc Kč. Současně novela zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů rozšiřuje výklad porušení rozpočtové kázně o nesplnění povinnosti dát si přezkoumat hospodaření za uplynulý kalendářní rok.

Nad dodržováním povinností stanovených zákonem se zavádí dozor státu, který bude vykonávat Ministerstvo financí. Dá se očekávat, že význam zpráv o výsledku přezkoumání hospodaření bude nadále růst. Již dnes se stávají jedním z důležitých podkladů pro hodnocení úrovně zadluženosti ÚSC a pro rozhodování o poskytnutí státních dotací.

odbor kontroly Krajského úřadu kraje Vysočina

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down