01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vstup policisty nebo strážníka do bytu

Mají policisté podle zákona o policii oprávnění otevřít byt nebo jiný uzavřený prostor?Mimo právní úpravy vstupu do obydlí a jiných prostor podle § 82 a násl. trestního řádu, mohou policisté podle § 21 zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění...

Mají policisté podle zákona o policii oprávnění otevřít byt nebo jiný uzavřený prostor?

Mimo právní úpravy vstupu do obydlí a jiných prostor podle § 82 a násl. trestního řádu, mohou policisté podle § 21 zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, otevřít byt nebo jiný uzavřený prostor (dále jen byt) a vstoupit do nich. Tohoto oprávnění lze užít, je-li důvodná obava, že je ohrožen život nebo zdraví osoby anebo hrozí-li větší škoda na majetku. Stejné oprávnění je dáno též v případě, vznikne-li důvodné podezření, že se v bytě nachází mrtvola člověka (zejména když osoba po delší dobu z bytu nevychází, neozývá se a z bytu je cítit zápach).

Z hlediska definice bytu nutno připomenout zejména § 2 písm. b) zákona o vlastnictví bytů (zák. č. 72/1994 Sb.). Toto ustanovení vymezuje byt jako místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení. Citovanou definici bytu lze přiměřeně použít i pro účely výkladu zákona o policii. Jinými uzavřenými prostorami jsou sklep, garáž, ale i nebytové prostory sloužící k podnikání. Můžeme však za ně považovat též věci movité, například automobil, maringotku či skříňku s nářadím. Větší škodu na majetku posuzuje policista s ohledem k dané situaci, s přihlédnutím ke známým subjektivním poměrům majitele či správce bytu.

Existuje-li důvodná obava z ohrožení života či zdraví osob nebo hrozí-li větší škoda na majetku, musí určit policista vždy se zřetelem na konkrétní situaci. Pokud se, vzhledem ke všem objektivně zjištěným okolnostem, jeví taková obava, ale později se ukáže, že ve skutečnosti tu důvody dány nebyly, je přesto třeba policistův vstup do bytu považovat za oprávněný.

Další povinnosti policisty
Jaké další povinnosti podle zákona o policii má policista v souvislosti se vstupem do bytu?

Při provádění opatření souvisejících se vstupem do bytu je policista povinen zajistit přítomnost nezúčastněné osoby; nemusí tak učinit, hrozí-li nebezpečí z prodlení (např. nebezpečí výbuchu plynu). Nezúčastněnou osobou může být každý, kdo není uživatelem bytu (například osoba, která s uživatelem v bytě nebydlí). Je nutné, aby nezúčastněnou osobou byla osoba zcela způsobilá k právním úkonům a též osoba důvěryhodná.

Po služebním zákroku, služebním úkonu nebo jiném opatření souvisejícím s otevřením a vstupem do bytu je policista povinen neprodleně vyrozumět uživatele bytu (jakmile jej zjistí) a zabezpečit zajištění bytu před vniknutím nepovolaných osob, nemůže-li tak učinit uživatel nebo jiná oprávněná osoba (např. rodinný příslušník uživatele). Zajištění je nutno učinit efektivně, například výměnou poškozeného zámku dveří. O otevření bytu a o uskutečněných opatřeních je policista povinen sepsat úřední záznam.

Jaké oprávnění mají strážníci
Mají podobná oprávnění též strážníci obecní, resp. městské policie?

Oprávnění ke vstupu do bytu nebo jiného uzavřeného prostoru mají též strážníci obecní, resp. městské policie. Je dáno § 16 zákona č. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění pozdějších předpisů.

Podle tohoto ustanovení mají strážníci prakticky obdobná oprávnění a obdobné povinnosti jako policisté, nemají však výslovně stanovenou možnost vstupovat do bytu z důvodu podezření, že se zde nachází mrtvola člověka. V tomto případě strážníci přivolají příslušníky Policie České republiky.

odborný asistent katedry veřejné správy
Policejní akademie ČR

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Dobrý den vážení police jak já,mám postupovat,když volám police co mi do dytu pustí susedka jedovatí plin (den anoc)těm smradem dýchám já a můj malí pejsek,kteří už krát byl paralizovan těm jedem,já taky chodím jako omráčená,a všechni mi říkají že nic necítí,ale bych šli prohlédnout tej být v té paní,to oni neudělali.A já těm zyji už dovho dobu,není to omezení občanské svobody nebo čekají kdy ija budu ležet bez vědomí,proto k tomu berzi dojde,může mi někdo pomoc v mě situace,bydlím Novoveska3107 a tel.cl.777083337,děkuji Bumarskova 26.3.2022

    1. Dobrý den vážena police prosim o pomoc co mám dělat kdy mi do bytu postí,susedka jadovyti plinovi smrad kolabují mi pejsek i já se cítím,jako omráčená,volám police oni přijedou, ona to přestane pustet,a počítají mně za lhazku,že já se to vymýšlím řekám jim jděte k té paní do bytu a zjistíte sceho to pustí a proč,nic tej paní,nedělala ani nedělám ,oni jdoutam ale jen postoji u dveří, aby zašli a skontrolovali v jejím bytě v celém ? musíme to požárně prohlížet,samo zejme že ona kdyvidi jak přijela,policeje tak tej přístroj schová,nebo překryje,apak odejdou za pár minut pustí,tej smrad zase,volám bych se vrátili ale nejedou prosím pomocte mi pokud není pozdě děkuji Bumarskova Teplice Novoveska3107 tel.cl.777083337.sepsala 26.3.2022.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down