01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Názor Ministerstva pro místní rozvoj

Zeptali jsme se na Ministerstvu pro místní rozvoj, jaký je názor oficiálních míst na to, zda by se obce měly věnovat výstavbě nových bytů. Tiskový odbor poskytl tuto odpověď: "Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Odpověď závisí především na tom, zda existují v daném území jiní poskytovatelé...

Zeptali jsme se na Ministerstvu pro místní rozvoj, jaký je názor oficiálních míst na to, zda by se obce měly věnovat výstavbě nových bytů. Tiskový odbor poskytl tuto odpověď:

"Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Odpověď závisí především na tom, zda existují v daném území jiní poskytovatelé nájemního bydlení, kteří mohou obec v této roli nahradit. Obecně však lze říci, že investorská role obce s sebou nese rizika, která jsou obecně označována jako "selhání" veřejného sektoru, tj. preferování politických zájmů před ekonomickými, nízká účinnost vložených veřejných prostředků apod. Oproti tomu ponechání výstavby pouze na soukromých investorech s sebou nese riziko, že toto bydlení nebude pro domácnosti s nižšími příjmy dostupné. Pokud jde o Českou republiku, role obcí v oblasti výstavby nájemních bytů je zatím nenahraditelná, neboť soukromí investoři nemají o tuto výstavbu zájem a investoři fungující na principu neziskovosti zde, vyjma bytových družstev, neexistují."

Definice sociálního bytu neexistuje

O sociálních bytech se hovoří běžně, ale jejich definice zatím neexistuje. Potvrzuje to i Ministerstvo pro místní rozvoj. Domnívá se však, že "definice není podstatná; podstatné je, zda existuje nabídka finančně dostupných nájemních bytů, které se poskytují domácnostem, jež si nemohou obstarat bydlení na volném trhu". Součástí této nabídky jsou podle ministerstva byty postavené s podporou státu (nájemní byty pro domácnosti s vymezenými příjmy, bydlení určené lidem znevýhodněným zdravotním stavem, věkem, sociálními okolnostmi jejich života) a dále starší obecní byty, které obce nabízejí za nižší než tržní nájemné určitým skupinám obyvatelstva, např. rodinám s dětmi. Všechny tyto byty totiž plní nějakou sociální funkci a jejich využití není podřízeno tržním principům, proto lze tyto byty rozhodně označit jako byty sociální.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down