01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Penzion naváže na projekt křesťanského centra

Křesťanské komunitní centrum Tři, jehož výstavbu v Čerčanech si vzalo za své stejnojmenné občanské sdružení, bude sestávat z hospice, kostela a církevní školy. Základní kámen k Hospici Dobrého pastýře byl položen již loni a ve fázi...

Křesťanské komunitní centrum Tři, jehož výstavbu v Čerčanech si vzalo za své stejnojmenné občanské sdružení, bude sestávat z hospice, kostela a církevní školy.

Základní kámen k Hospici Dobrého pastýře byl položen již loni a ve fázi stavebního povolení je i projekt Kostela Nejsvětější Trojice. Kostel by měl sloužit hlavně věřícím katolické církve. Ovšem je koncipován ekumenicky, aby se v něm konala i setkání organizovaná jinými křesťanskými denominacemi. Podle starosty Čerčan Karla Bárty však zatím chybí nutných zhruba 15 miliónů korun, aby stavba hospice s lůžkovou částí ve 25 pokojích mohla alespoň začít. Proto dosud nezahájila ani stavba kostela, neboť ideální by bylo pracovat na obou stavbách zároveň a zbytečně dlouho stavebním ruchem nezatěžovat okolní obyvatele.

Návrh na postavení alternativní Církevní školy Archa pro pět desítek předškoláků a přibližně 140 žáků 1. a 2. stupně základní školy s Centrem volného času je zatím ve stadiu studie. Škola bude mít rozsáhlé zázemí, včetně moderní kuchyně, která by mohla vařit i pro seniory v sousedním penzionu.

Členem Občanského sdružení Tři se stala také obec Čerčany, která mu potřebný pozemek prodala za symbolickou cenu 1 Kč/m2. Starosta Karel Bárta je však přesvědčen o tom, že se to obci mnohonásobně vrátí. "Zatím chybějící hospicovou péči v našem regionu doslova zoufale potřebujeme. Celý projekt, tedy i kostel a církevní škola, navíc dál posílí vnitřní sounáležitost obyvatel obce. Proč však také nepřiznat, že urbanisticky rovněž dořeší (spolu s penzionem pro seniory) zatím odkryté prostranství zasahující do středu obce a že ještě k tomu přinese nová pracovní místa?" konstatuje starosta.

Ing. Kristián Bergmann z Občanského sdružení Tři připomíná, že na projekt již bylo vynaloženo přes dva milióny korun. Tyto výdaje byly hrazeny z prostředků Středočeského kraje, obce Čerčany, města Benešov i z darů fyzických osob. Na stavbu hospice je zažádáno o dotaci na Ministerstvu zdravotnictví, stavbu kostela patrně podpoří i německá nadace Kirche in Not a Americká biskupská konference.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down