01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pět nejčastějších chyb

Doc. ak. malíř Rostislav Vaněk, vedoucí Katedry grafiky a Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace na VŠUP Praha, mj. člen několika hodnotících komisí výběrových řízení na městský vizuální styl:

Nedostatečná podpora městské správy

Nutností je pevné odhodlání města k zavedení a realizaci vizuálního stylu, které zahrnuje kromě podpory tohoto záměru i finanční připravenost (nezapomínat na skicovné v soutěži, ani na značné výdaje spojené s aplikací stylu do praxe). Městská správa by také již před započetím soutěže měla prosadit vůli všech organizací zřizovaných městem akceptovat změnu také jejich vizuální identity v souladu s přijatým návrhem.

Nedostatečná specifikace zadání

Městská správa by již v zadání soutěže měla co nejlépe specifikovat svou představu o obsahu a charakteru budoucí značky (např. zohlednění tradic města, současné moderní město apod.).

Nevyhovující podoba soutěže

Nejvhodnější je zvolit kombinovanou podobu soutěže, tj. vyzvat k účasti několik autorů se zkušenostmi v oboru a současně vyhlásit výběrové řízení otevřené všem. Ne každý grafik je dobrým designérem, ne každý dokáže udělat dobrý grafický manuál.

Nevhodné složení hodnotící komise

V porotě by kromě reprezentantů městské správy vždy měla být zastoupena převaha grafických designérů a odborníků.

Nedostatečné úsilí o zavedení vizuálního stylu

Přijetí nového vizuálního stylu města je jen počátečním krokem, nejzávažnější je pak řízený a důsledný proces jeho aplikace. Zavedení vizuálního stylu je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje profesionální komunikaci grafika se zadavatelem.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down