01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Půjčkám se město brání

> Nové Město nad Metují Kdo v tomto městě (10 tisíc obyvatel) bývá častějším hostem vyhledá si poměrně snadno budovu zdobenou slunečními hodinami, hlásajícími mj., že..."Čas rychle ubíhá a je třeba pamatovat na konec...". Je v ní doposud sídlo města, dnes opět s posláním "malého" okresu pro dvanáct...

> Nové Město nad Metují Kdo v tomto městě (10 tisíc obyvatel) bývá častějším hostem vyhledá si poměrně snadno budovu zdobenou slunečními hodinami, hlásajícími mj., že..."Čas rychle ubíhá a je třeba pamatovat na konec...". Je v ní doposud sídlo města, dnes opět s posláním "malého" okresu pro dvanáct okolních obcí.

Městský úřad se však brzy bude stěhovat do nově rekonstruované staronové radnice, jejíž prostory léta sloužily k výrobě náramkových hodinek. Jak uvedl starosta města Jiří Tymel, po vykoupení objektu a jeho následné opravě zde budou kanceláře, které se nalézají doposud v několika budovách rozmístěných po celém městě. Vstup do nové radnice bude už bezbariérový. Rekonstrukce za zhruba 42 mil. Kč by měla skončit letos. I když od státu dostalo město místo požadovaných 30 mil. Kč jen 21 mil. Kč, je to posilující injekce pro přestavbu budovy, k níž se řadí i náklady na některé další tvůrčí proměny v hranicích městského obvodu, například v Krčíně, ve Vrchovině apod. Novoměstští by potřebovali neuvěřitelných 660 mil. Kč, aby mohli splnit své představy, zakotvené ve vyhlášeném volebním programu (nové ubytovací kapacity pro rekreační účely, sportoviště, dláždění v části Krčín v jiné, zvané Spy, je třeba - hlavně z bezpečnostního hlediska - chodník atd.). V rozpočtu města je však pro každý, tedy i pro letošní rok 2004, pouze 80 mil. Kč. Město proto vynakládá prostředky na vlastní vývojovou agenturu, jejíž poslání je vyhledávání možností jak a kde získat mj. vyhovující dotační zdroje. Vyloučeny jsou ovšem jakékoliv půjčky. Těch je třeba se vystříhat, jak nejednou zaznělo na zasedáních představitelů.

"Říká se o nás," připomíná starosta Jiří Tymel, "že patříme v republice k nejzdravějším městům z hlediska financí. Snad proto, že se snažíme být jakousi hospodařící rodinou, která může utrácet jen tolik, na kolik má." Jistá naděje se vyskytla právě z prvních poznatků už zmíněné agentury, a to na období do podzimu roku 2004. Jak ta "rodina" vypadá, lze doložit například nad složkou nazvanou Shoda zastupitelů na akcích města v rozpočtovém roce. Kromě jediného člena zastupitelstva, jemuž se dostávají informace písemně, jsou všichni napojeni na podmínky elektronické diskuse. To je možné za předpokladu, že zastupitelé jsou spojeni pomocí počítačů. Prvním počinem bylo získávání dat, jež hýbají nejen financemi města. V elektronické rubrice Image a turistika se shodně vyjádřilo 93 % zastupitelů k zastřešení rušného autobusového stanoviště Rychta. Stejného konsenzu dosáhl zájem pro úpravy komunikace před bývalým penzionem Elton. Jde rovněž o opravy kulturních památek ve vlastnictví města. Jen o 6 % méně zaznamenal zájem k dalším úpravám chodníků, komunikací, k vytvoření cyklostezky. Elektronické doporučení a hlasování dosáhlo absolutního souhlasu všech podílníků. Týkají se modernizace školních kuchyní a školských zařízení. Dále je to regulační plán města. Všichni bezvýhradně podporují kompletní asanaci skal. Ty jsou vlastně přírodní konstrukcí, základem východní části památkové rezervace, která snad právě svou polohou i podobou nejvíce přispěla k tomu, že se Novému Městu nad Metují říkává Český Betlém.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down