01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Soutěž Vesnice roku jubiluje

Letošní ročník soutěže Vesnice roku je desátý, tedy jubilejní. Během minulých let dosáhla zatím největšího úspěchu obec Svatý Jan nad Malší, která se dostala až do finále mezinárodní soutěže, kterou pořádá Společnost pro obnovu...

Letošní ročník soutěže Vesnice roku je desátý, tedy jubilejní. Během minulých let dosáhla zatím největšího úspěchu obec Svatý Jan nad Malší, která se dostala až do finále mezinárodní soutěže, kterou pořádá Společnost pro obnovu vesnice a rozvoj venkova se sídlem ve Vídni. První místo se zatím žádné české ani moravské obci získat nepodařilo. Všichni, kteří se kolem Programu obnovy venkova pohybují, ale říkají, že to není podstatné. Důležité je, že se lidé mohou setkat, poměřit své úspěchy i neúspěchy a vyměnit si zkušenosti.

Záštitu nad soutěží si hodlá i nadále ponechat Ministerstvo pro místní rozvoj, které úzce spolupracuje se Spolkem pro obnovu venkova. Na odměny vítězným obcím a na další akce s obnovou venkova spojené má letos 25 miliónů korun. Podpoří z nich i letošní mezinárodní setkání Škol obnovy venkova, které se uskuteční ve dnech 6. - 8. října v hotelu Prosper v Čeladné. Jeho pořadatelem je Škola obnovy venkova Třanovice (okr. Frýdek Místek). Pro kraje hodlá MMR uspořádat semináře o obnově venkova.

Menší finanční podporu dále poskytne MMR ze svých zdrojů v rámci dotace na zpracování integrovaných projektů venkovských mikroregionů, který je postaven na iniciativě Evropské unie Leader +. Zatím jde jen o několik málo pilotních projektů, jejichž předkladatelé, kteří uspěli ve výběrovém řízení, si mezi sebou rozdělí zhruba 30 miliónů korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down