01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Začíná projekt Elektronický podpis obcím

Připravovaný nový správní řád bude s předpokládanou účinností od začátku roku 2006 vyžadovat od obcí výrazné zvýšení podílu elektronické komunikace. Nástrojem, bez něhož se tento druh komunikace neobejde, je elektronický podpis.

Pro mnohé obce je však vybavení odpovědných představitelů úřadu elektronickými podpisy komplikované a v řadě případů i finančně náročné. Ministerstvo informatiky je proto v rámci startovacího projektu Elektronický podpis obcím připraveno už v letošním roce poskytnout všem 6253 obcím, resp. obecním úřadům, úřadům městských částí nebo úřadům jiných samosprávných celků zdarma kvalifikovaný certifikát, který slouží k vytváření elektronického podpisu v souladu se zákonem o elektronickém podpisu.

Kvalifikovaný certifikát zdarma

Jak uvádí Jan Hobza, ředitel odboru elektronického podpisu Ministerstva informatiky, cílem projektu je prosadit využívání elektronického podpisu ve veřejné správě a umožnit obcím plnit povinnosti, které jim ukládá současná i připravovaná legislativa, tj. přijímat podání i v elektronické podobě, doručovat písemnosti na elektronické adresy, v elektronické podobě vydávat správní akty a provozovat elektronické podatelny. Každý obecní úřad může zdarma obdržet jeden kvalifikovaný certifikát, který je vázán na konkrétní fyzickou osobu odpovědnou za vytváření elektronického podpisu. Za úřad je proto nutné vybrat jednu osobu, která jím bude disponovat (například primátor, starosta, místostarosta, tajemník, osoba pověřená vedením elektronické podatelny). Je zcela na rozhodnutí příslušného úřadu, kterého z pracovníků pověří užíváním kvalifikovaného certifikátu, a tedy i zastupováním úřadu při oficiální elektronické komunikaci.

Podmínky

Podmínky pro vydání certifikátu v rámci projektu Elektronický podpis obcím se nebudou příliš lišit od podmínek vydání běžného zaměstnaneckého kvalifikovaného certifikátu s tou výjimkou, že místem vydání certifikátu bude jediná Ministerstvem informatiky pověřená registrační autorita, kterou je příspěvková organizace zřízená státem TESTCOM se sídlem v Praze. Certifikáty se zde budou vydávat v průběhu následujícího půl roku. Pro ty zájemce, kteří se přesto do Prahy za tímto účelem nedostanou, bude TESTCOM pořádat výjezdy na krajské úřady. Termíny výjezdů registrační autority budou včas vyvěšeny na webové stránce Ministerstva informatiky.

Kontakty na partnery

Na webových stránkách všech tří partnerů tohoto projektu, tedy Ministerstva informatiky (http://www.micr.cz), společnosti První certifikační autorita - I.CA(www.ica.cz) a státní organizace TESTCOM (www.testcom.cz) najdou zájemci bližší informace o tom, co je třeba pro získání certifikátu učinit, vysvětlení základních pojmů a fórum pro další otázky k této problematice. Pro konzultaci problematiky elektronického podpisu zřídilo Ministerstvo informatiky také zvláštní telefonní linku 221 008 530.

Související právní předpisy:

Zákon č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád), ve znění pozdějších úprav (zejména zákon č. 226/2002Sb.), jehož novela je v současné době připravována
Zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy
Nařízení vlády 304/2001 Sb., ze dne 25. 7. 2001, kterým se provádí zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu.
Vyhláška č. 366/201 Sb. (vyhláška Úřadu pro ochranu osobních údajů ze dne 3. 10. 2001) o upřesnění podmínek stanovených v § 6 a 17 zákona o elektronickém podpisu a o upřesnění požadavků na nástroje elektronického podpisu.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down