01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výsledky průzkumu webových stránek

Od loňského roku Český statistický úřad sleduje formou dotazníkového šetření, jak se využívají a rozvíjejí informační a komunikační technologie ve veřejné správě. Do průzkumu bylo zahrnuto 26 úřadů ústřední státní správy, 13 krajských úřadů, hl. město Praha a 205 obcí s rozšířenou působností (dále...

Od loňského roku Český statistický úřad sleduje formou dotazníkového šetření, jak se využívají a rozvíjejí informační a komunikační technologie ve veřejné správě.

Do průzkumu bylo zahrnuto 26 úřadů ústřední státní správy, 13 krajských úřadů, hl. město Praha a 205 obcí s rozšířenou působností (dále jen obce), tj. celkem 245 institucí.

Výsledky zpracované v únoru letošního roku mj. potvrzují, že na internet jsou připojeny všechny obce. Z průzkumu dále vyplynulo, že všechny obce mají své webové stránky. Ovšem důležité dokumenty úřadu (zákony, návrhy zákonů, usnesení, vyhlášky, nařízení) na nich zveřejňuje 200, informace občanům (informace, jakým způsobem a kde může žádat o poskytnutí informací) 164 a personální obsazení úřadu (čelní představitelé úřadu) 200 obcí. Samozřejmostí jsou u všech e-mailové kontaktní adresy. Elektronickou podatelnu pro příjem podání v elektronické podobě však používá pouze148 obcí.

Lepší výsledky v poskytování informací občanům na svých webových stránkách prokazují ústřední státní správa (25 úřadů) a kraje (13 krajů). Povinné informace podle standardu Informačního systému veřejné správy /ISVS/ (povinně zveřejňované informace podle zákona č. 106/1999 Sb. a standardu ISVS) podávají téměř všechny kraje (12), ale pouze 8 ústředních orgánů a 112 obcí.

Údaje o volných pracovních místech přímo na úřadě lze najít na webových stránkách všech krajů. Avšak zveřejňuje je pouze 98 obcí. Na stránky ústřední státní správy odkazují webové stránky 10 krajů a 85 obcí. Fulltextové vyhledávání umožňuje 9 krajů a 107 obcí.

On-line kontakt (kontakt občana s úřadem přímo z webové stránky úřadu přes webové rozhraní) má 10 ústředních orgánů, 11 krajů a 83 obcí.

V případě obcí průzkum zjišťoval i vybrané informace. Z výsledku lze vyčíst, že údaje o odborech obecního úřadu prezentovalo 160 obcí (popis struktury úřadu a činností jednotlivých odborů). Možnosti kulturního vyžití na svém území publikovalo 195 a informace o své historii 192 obcí.

Podle Českého statistického úřadu šetření o využívání moderních informačních a komunikačních technologií a systémů ve veřejné správě bude nyní, podle požadavků Eurostatu, probíhat pravidelně každý rok.

/bd/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down