01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Formální podoba usnesení

Jaké náležitosti musí mít každé usnesení zastupitelstva nebo rady obce z hlediska své formy? Kdy nabývá usnesení platnosti?Usnesení zastupitelstva obce nebo rady obce jsou interními akty dané obce, které jsou ze zákona povinně schvalovány zmíněnými orgány obce - viz např. §...

Jaké náležitosti musí mít každé usnesení zastupitelstva nebo rady obce z hlediska své formy? Kdy nabývá usnesení platnosti?

Usnesení zastupitelstva obce nebo rady obce jsou interními akty dané obce, které jsou ze zákona povinně schvalovány zmíněnými orgány obce - viz např. § 95 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, podle něhož se o průběhu zasedání zastupitelstva obce pořizuje zápis, který podepisuje starosta nebo místostarosta a určení ověřovatelé. V zápise se vždy uvede počet přítomných členů zastupitelstva obce, schválený pořad jednání zastupitelstva obce, průběh a výsledek hlasování a přijatá usnesení.

Žádný obecně závazný právní předpis nestanoví, jakou formu má mít usnesení. Podoba usnesení obecních orgánů se odvíjí zpravidla od velikosti obce, resp. od rozsahu projednávaných úkolů. Nejsou tak stanoveny žádné formální požadavky na podobu usnesení. Mohu pouze doporučit, aby každé usnesení bylo jasné, určité a srozumitelné. Obsahová stránka jakéhokoliv usnesení je podstatně důležitější než jeho formální podoba. Je pouze na orgánech obce, aby si samy zvolily takovou formu svých usnesení, která jim bude nejvíce vyhovovat.

Ohledně platnosti usnesení sděluji, že dnem jeho schválení je tento akt závazný (bez ohledu na to, zda již bylo usnesení písemně vyhotoveno a ověřeno). K tomu ovšem dodávám, že člen zastupitelstva obce může proti zápisu (včetně usnesení) podat námitky, o kterých rozhodne nejbližší zasedání zastupitelstva obce (§ 95 odst. 2 zákona o obcích).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down