01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Knihovna má vlastní antikvariát

Městská knihovna v Semilech má více než 35 tisíc knih, téměř 3 a půl tisíce hudebních nahrávek, odebírá přes 40 titulů novin a časopisů. Byla založena roku 1864 jako součást čtenářsko-pěveckého spolku, prvního svého druhu v Podkrkonoší. V současné době patří k nejvyhledávanějším kulturním zařízením...

Městská knihovna v Semilech má více než 35 tisíc knih, téměř 3 a půl tisíce hudebních nahrávek, odebírá přes 40 titulů novin a časopisů. Byla založena roku 1864 jako součást čtenářsko-pěveckého spolku, prvního svého druhu v Podkrkonoší. V současné době patří k nejvyhledávanějším kulturním zařízením nejen ve městě, ale i v regionu.

Letos v únoru se knihovna nastěhovala do nové budovy a všechna oddělení jsou pod jednou střechou. "Máme víc než tisíc zaregistrovaných čtenářů, z toho asi 300 dětí," dozvídáme se od Miroslavy Vrbenské, ředitelky Městské knihovny v Semilech. "Půjčovat knihy si k nám chodí dospělí a děti ze Semil i z blízkého okolí. Za rok to je kolem 60 tisíc výpůjček, což bezesporu svědčí o tom, že zdejší lidé jsou i v době internetu a dalšího technického pokroku knihám věrni a rádi čtou. Každoročně nakupujeme zhruba dva tisíce nových knih, aby bylo stále z čeho vybírat," dodává.

Po roce 1989 začalo vycházet mnoho nových knih a do knihoven se vrátily knížky zakázaných autorů. Bylo však třeba začít i knihy vyřazovat. A tehdy přišli v knihovně s nápadem zřídit vlastní antikvariát. Působí dosud a o jeho služby je velký zájem. Občané mají snahu kupovat starší knihy, které již často nejsou běžně k sehnání a naopak své knihy k prodeji v antikvariátu zase nabízejí.

"Nejvíce akcí, téměř tři čtvrtiny, a přiznám se, že ty připravujeme nejraději, jsou pro děti," říká Miroslava Vrbenská. "Snažíme se je zapojit i do celostátních anket, například loni do akce Čteme všichni, v níž děti dávaly svůj hlas nejoblíbenější knížce z předchozího roku. Každý rok pořádáme výtvarné soutěže, letos s mottem poezie. Mnoho dětí chodí každý čtvrtek k nám do knihovny do Klubíčka." Od září 1998 je v knihovně k dispozici internetová stanice. Knihovna je zároveň "informačním střediskem EU".

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down