01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jaroměř myslí na svou minulost

Jaroměř je městem s významnou kulturní tradicí a s mnoha vzácnými památkami. Jeho historický střed je trvale osídlen 1000 let.

Městská památková zóna Jaroměř byla vyhlášena v roce 1990. K nejvýznamnějším památkám města patří gotický chrám sv. Mikuláše. "Obnova kostela byla rozdělena na více etap, po opravě střechy pokračují práce na jižní straně (oprava pilířů, vitráží a fasády). V letošním roce se bude pokračovat na východní straně, ale vše záleží na množství přidělených peněz," uvedla Ing. Táňa Nováková, referentka odboru výstavby na úseku památkové péče a územního plánování Městského úřadu Jaroměř.

V loňském roce doporučila regenerační komise města vyčlenit 90 tisíc korun z městského rozpočtu na konzervování a opravu Mariánského sloupu na historickém náměstí, který byl postaven v letech 1723 až 1727 a je dílem proslulého M. B. Brauna a jeho sochařské dílny. Vyniká bohatou sochařskou výzdobou, jejíž originální díla byla v 90. letech nahrazena věrnými kopiemi. Původní plastiky světců jsou instalovány v lapidáriu soch v Josefově v bastionu č. I.

Dalších 935 tisíc korun z rozpočtu města bylo v roce 2003 určeno na opravy památek místního významu. V regenerační komisi zasedá 20 odborníků jmenovaných zastupitelstvem města, kteří by měli odpovědně rozhodovat o rozdělení peněz na opravy těch památek, jež péči bezprostředně vyžadují. "Ideální by bylo, kdyby byl městem založen fond, který by byl určen na práce provedené v souladu s památkovou péčí, a které jsou dražší, než by stavebník provedl bez památkového rozhodnutí. Žádosti o granty se vyřizují zpravidla ze začátku roku a v průběhu roku již není co rozdělovat," podotýká Ing. Táňa Nováková.

Tvář měst, vesměs k lepšímu, mění zejména oprava fasád a rekonstrukce státem chráněných objektů. Soukromí investoři, kteří zažádali, dostávali kolem třiceti tisíc korun na opravu fasád domů, které jsou chráněnými památkami a v této praxi se bude pokračovat. Jsou to bývalé měšťanské domy v centru města, na náměstí Československé armády. Dohody o rekonstrukcích s vlastníky domů probíhají, až na malé výjimky, bez větších komplikací.

Z historie Josefova

Pýchou Jaroměře je pevnostní město Josefov, které se sloučilo s městem Jaroměř v roce 1948. Pevnost byla postavena v letech 1780 až 1787 z podnětu císaře Josefa II. a ve své době patřila k vrcholným dílům evropského pevnostního stavitelství. O statut pevnosti přišla roku 1888, ale vojenská posádka tu zůstala. Během fašistické okupace byla zde německá posádka a v letech 1968 až 1991 sovětská posádka. Městská památková rezervace byla vyhlášena v roce 1987. Za poslední století byl Josefov značně devastován. Na ničení se podepsal pobyt sovětských vojsk, ale také řada necitlivých stavebních zásahů. V druhé polovině 90. let se začala intenzívnější pozornost obracet k obnově historických center Jaroměře a Josefova.

Již dříve se však objevil zájem místních obyvatel o pevnost a hradební objekty, ten pak přerostl v aktivní snahu o jejich záchranu. Za poslední léta začala pevnost pozvolna znovu dorůstat do své někdejší podoby.

Nad využitím pevnosti otazník

Dnes patří k největší turistickým atrakcím pevnosti podzemní chodby. Tajuplnost a romantiku josefovského labyrintu umocňuje též osvětlení voskovými svícemi. Návštěvníci zde prochází s průvodcem, ale část prohlídkového okruhu absolvují sami. Mohou tak na vlastní kůži zažít pocity vojáků bránících pevnost před nepřítelem.

Vnitřní zástavby pevnostního města a jeho obranná zařízení se zachovaly v poměrně velkém rozsahu. Každým rokem se opravuje některý památkově chráněný objekt. Vstupní areál podzemních chodeb získal dnešní podobu v průběhu uplynulých dvaceti let. Návštěvník se může seznámit i s mnoha zajímavými obrannými objekty. Vstup do podzemních chodeb se nachází v příkopu před bastionem I a vede pod cornichon, kde prohlídky provádí městské muzeum. Dalším zajímavým objektem je Ravelin XIV, postavený v příkopu mezi dvěma bastiony. Při opravách, které aktivně probíhají od roku 1994, bylo nutno odstranit zejména léty nahromaděné neautentické prvky. Majitelem části objektu je město Jaroměř, části pak armáda, s kterou se vyjednávají podmínky předání. Zmiňovaný Ravelin XIV bezplatně pronajímá město skupině Ochránci památek pevnosti Josefov - Ravelinu XIV. Její členové již několik let stavbu opravují a pro zájemce připravují prohlídkovou trasu. Již dnes je možné zhlédnout některé prostory a dokonce pomoci s rekonstrukcí.

Vlastními silami dobudovávají pevnost i členové Klubu vojenské historie a Společnost Retranchement No XVIII. Zároveň se podstatně podílejí na osvětové činnosti a propagaci Josefova. Město jim ze zřízeného fondu oprav proplácí 150 tisíc korun na stavební materiál, jejich práce je však dobrovolná a nenahraditelná. V Josefově ještě působí Klub přátel Josefova, který organizuje různé slavnosti.

Město Jaroměř klade na obnovu Josefova velký důraz. Nad některými objekty pevnosti se však vznáší otazník. Týká se zejména takového využití objektů, které by do budoucna napomáhalo všeobecnému rozvoji Josefova.

Vzácný vojenský hřbitov

V letošním roce se dočká oprav i vzácný Vojenský hřbitov, jeden z prvních hřbitovů v Čechách, který byl založen mimo město. Jsou tu pohřbeni velitelé pevnosti, josefovští měšťané, padlí ve válkách a zajatci. "Vojenský hřbitov nelze do seznamu kulturních památek zapsat jako celek. Nalézá se zde však 15 hrobů, které zapsané jsou a letos chystáme jejich generální opravu. Finanční pomoc ve výši 2 milióny korun přislíbilo na letošní rok Ministerstvo obrany a o další dotaci se jedná," upřesňuje Ing. Táňa Nováková.

Úspěšná obnova a rekonstrukce památek v Jaroměři bude pokračovat i v tomto roce. Vše se odvíjí od poskytnutých finančních prostředků. Letos může město počítat s osmi milióny korun podpory z Programu regenerace, a to skýtá jistou naději.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down