01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

"Elektronická peněženka" usnadňuje cestování

Systém bezhotovostního odbavování osob pomocí bezkontaktních čipových karet se používá v příměstské autobusové dopravě Libereckého kraje. Tuto možnost nabídl cestující veřejnosti dopravce ČSAD Liberec, a. s., již koncem roku 2000. V posledních dvou...

Systém bezhotovostního odbavování osob pomocí bezkontaktních čipových karet se používá v příměstské autobusové dopravě Libereckého kraje. Tuto možnost nabídl cestující veřejnosti dopravce ČSAD Liberec, a. s., již koncem roku 2000. V posledních dvou letech se do systému zapojili i další dopravci: ČSAD Semily, a. s. (od roku 2002), ČSAD BUS Ústí nad Labem, a. s., filiálka Česká Lípa (od roku 2003) a ČSAD Jablonec nad Nisou, a. s., (od 1. ledna 2004). Čipové karty slouží jednak jako "předplatné jízdenky" umožňující využití slev při pravidelných jízdách na zvolených úsecích jednotlivých autobusových linek, jednak jako "elektronická peněženka" pro bezhotovostní úhradu jízdného v autobusech. Celkový počet vydaných čipových karet je zhruba 10 tisíc. Do konce ledna bylo prodáno 721 nových karet.

Použití čipové karty přináší cestujícím:

rychlou a jednoduchou bezhotovostní platbu v autobuse,

možnost použití jedné karty u více dopravců a následné zúčtování plateb,

levnější cestování s kartou než při placení hotově, věrnostní programy dopravců.

Moderní odbavovací systém je výhodný i pro provozovatele dopravy a dopravní úřady. Umožňuje:

rychlejší a jednodušší odbavení cestujících,

zredukování hotovostních plateb, omezení manipulace s mincemi,

možnost získat přesné informace o počtu cestujících,

úpravy tarifů bez potřeby nových jízdních dokladů.

Některé problémy související s aplikací nového systému odbavování cestujících se odstraňují postupně. V letošním roce je nezbytné zavést systém WINADO pro zajištění přenosu dat a clearingu v rámci odbavovacího systému. Nevyřešené zatím zůstává i vzájemné zúčtování (clearingu) mezi jednotlivými dopravci z hlediska zákona č. 124/2002 Sb., o převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředcích a platebních systémech (zákona o platebním styku).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down