01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Konference byla k novému zákonu kritická

Hospodářská komora hl. města Prahy a vzdělávací agentura VOX uspořádaly 17. února v Praze konferenci k novému zákonu o veřejných zakázkách, který začne platit 1. května. Mediálním partnerem konference byla Moderní obec. Podle názorů odborníků aplikace některých nových ustanovení v praxi zřejmě...

Hospodářská komora hl. města Prahy a vzdělávací agentura VOX uspořádaly 17. února v Praze konferenci k novému zákonu o veřejných zakázkách, který začne platit 1. května. Mediálním partnerem konference byla Moderní obec.

Podle názorů odborníků aplikace některých nových ustanovení v praxi zřejmě přinese určité komplikace jak pro zadavatele, tak pro uchazeče. K změnám postupů, lhůt a dalších atributů souvisejících se zadáváním veřejných zakázek se kriticky vyjádřili i účastníci konference.

"Přijali jsme mnohem těžší a složitější právní normu, než je ta, která zde platí od roku 1995. Transparentnost při zadávání veřejných zakázek, což měl být hlavní záměr, jsme tedy žádným způsobem nezlepšili. Naopak ten, kdo bude chtít zákon zneužít, tak jej bohužel zneužije. Přitom už jedno staré přísloví říká, že v jednoduchosti je krása," konstatoval Oldřich Vojíř, místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny. Sám prý pro novou podobu zákona nehlasoval.

Podle Mgr. Martina Velíka, ředitele odboru legislativně-právního Ministerstva pro místní rozvoj, hodnotící zpráva Evropské komise opakovaně kritizovala ČR za to, že stávající právní úprava zadávání veřejných zakázek není v souladu s příslušnými směrnicemi EU. "Tato výhrada směřovala na adresu všech přistupujících zemí. To byl také hlavní důvod, proč i naše vláda přistoupila k tvorbě nového zákona," dodal. Jenže letošního 4. února EU nahradila dosud platné směrnice novými. "Změny, které se týkají elektronické možnosti zadávání veřejných zakázek, musíme zahrnout i do textu nového zákona, takže s jeho novelizací je nutno počítat," vysvětloval Mgr. Martin Velík. Lze předpokládat, že se v novele promítnou i další návrhy, které přinese naplňování jednotlivých paragrafů v praktickém životě.

Jak zdůraznila tajemnice a personální šéfka Úřadu Městské části Praha 13 JUDr. Kateřina Černá, změnit se bude muset i přístup zaměstnanců měst a obcí k organizaci zadávání veřejných zakázek. "Již nyní řeším otázku, jak vytvořit specializovaný útvar, který se bude zabývat procesem zadávání veřejných zakázek. Měl by být složen z odborníků jak na procesní právo zakázky, tak na obchodní právo jako celek. Rovněž bych nepodceňovala znalosti týkající se národních a evropských technických norem a problematiky jakosti."

Podrobněji se budeme věnovat obsahu nového zákona o veřejných zakázkách od dubnového čísla našeho časopisu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down