01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moravskoslezský kraj láká turisty

"V turistické návštěvnosti jsme ve srovnání s ostatními kraji zhruba uprostřed, ale v počtu jednodenních turistů na druhém místě. Naším cílem je zvýšit počet přenocování, nabídnout zajímavé produkty, aby se u nás turisté zdrželi déle," konstatoval hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský....

"V turistické návštěvnosti jsme ve srovnání s ostatními kraji zhruba uprostřed, ale v počtu jednodenních turistů na druhém místě. Naším cílem je zvýšit počet přenocování, nabídnout zajímavé produkty, aby se u nás turisté zdrželi déle," konstatoval hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Za jeden z nejúspěšnějších projektů roku 2003 považuje zprovoznění turisticky atraktivní úzkokolejky na trati Osoblaha - Třemešná. Rumunskou úzkorozchodnou parní lokomotivu Resita zakoupila obecně prospěšná společnost 1. parní úzkorozchodná společnost v Bohušově. Na její nákup a zrestaurování poskytl Moravskoslezský kraj ze svého loňského rozpočtu 3,5 mil. Kč. Historický vlak, který může převážet až sto osob, vyjede na trať pravděpodobně letos v květnu. Nejdříve bude jezdit jen o víkendech, výhledově pravidelně. Romantická jízda historickým vláčkem s parní lokomotivou by měla do regionu s vysokou nezaměstnaností přilákat více návštěvníků a podpořit vznik nových pracovních míst. Moravskoslezský kraj láká turisty na zimní sporty nejen do Beskyd a Jeseníků, ale také do měst. Ostrava investuje stovky miliónů korun do rekonstrukce starších i výstavby nových sportovišť. Letos bude dějištěm světového šampionátu v hokeji (24. 4. až 9. 5. ), mezinárodního lehkoatletického závodu Zlatá tretra (8. 6.) a dalších významných sportovních i společenských akcí. Koncem května zase ožije mezinárodním hudebním festivalem Janáčkův máj.

Na výstavišti Černá louka vyrůstá na ploše 2,7 ha modelové městečko Miniuni, další turistická atrakce, inspirovaná Minimundusem v rakouském Klagenfurtu a podobnými projekty. Prvních dvacet z plánované stovky modelů známých evropských staveb v měřítku 1:25 si návštěvníci budou moci prohlédnout 29. dubna, kdy bude zábavní park se zmenšenými stavbami slavnostně otevřen.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down