01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mezinárodní konference v Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem se bude konat 26. - 28. března mezinárodní konference na téma Tolerance místo intolerance. Němci v českých zemích - včera, dnes a zítra. Konferenci zahájí bývalý prezident republiky Václav Havel a zakončí současný prezident Václav Klaus. Oba prominentní hosté svoji účast na...

V Ústí nad Labem se bude konat 26. - 28. března mezinárodní konference na téma Tolerance místo intolerance. Němci v českých zemích - včera, dnes a zítra. Konferenci zahájí bývalý prezident republiky Václav Havel a zakončí současný prezident Václav Klaus. Oba prominentní hosté svoji účast na konferenci již potvrdili.

Program je rozdělen do jednotlivých panelových diskusí a zúčastní se jí více než 150 delegátů z celého světa. Cílem konference, na jejíž organizaci se podílí mimo jiných primátor města Ústí nad Labem Mgr. Petr Gandalovič, Muzeum města a Univerzita J. E. Purkyně, je v rámci diskusního fóra především zhodnotit přínos českých a moravských Němců pro rozvoj českých zemí v minulosti. A dále by se měla zamyslet nad česko-německými vztahy v historickém a aktuálním evropském kontextu.

Organizátoři konference se již delší dobu zabývají myšlenkou zřídit v Ústí nad Labem stálou instituci, která by zahrnovala muzeum, archív, knihovnu, vědecké pracoviště i místo pro setkávání a dialog odborníků a zájemců z řad veřejnosti. Ta by se zabývala studiem, dokumentací, vědeckou analýzou, popularizací a zejména péčí o bohaté kulturní dědictví, které se váže k bohaté historii česko-německých vztahů či které v českých zemích vytvořili čeští a moravští Němci. Takovou instituci zatím Česká republika nemá.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down