01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Povinnosti pořadatele diskoték a hostinského

Každý pořadatel veřejné hudební produkce, diskotéky či taneční zábavy je povinen mít živnostenský list na tuto činnost a každý hostinský koncesi. Podnikatelé jsou povinni živnostenskému úřadu na jeho žádost prokázat vlastnické nebo užívací...

Každý pořadatel veřejné hudební produkce, diskotéky či taneční zábavy je povinen mít živnostenský list na tuto činnost a každý hostinský koncesi. Podnikatelé jsou povinni živnostenskému úřadu na jeho žádost prokázat vlastnické nebo užívací právo k provozovně. Musí dodržovat všechny právní předpisy a stanovené podmínky, které se k podnikání vztahují. V rámci řešení stížností na diskotéky jde např. o to, aby dodržovali tyto zvláštní předpisy:

živnostenský zákon,

stavební zákon a územní plán,

autorský zákon,

zákon o veřejném zdraví,

zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi,

obecně závaznou vyhlášku (OZV) obce o veřejném pořádku při diskotékách,

OZV obce o konci provozní doby hostinských provozoven vydanou do 30. 9. 2003,

OZV obce o zákazu podávání a prodeje alkoholu v určitých dnech nebo hodinách nebo na určitých místech,

OZV o místních poplatcích (o poplatku ze vstupného),

sousedská práva podle občanského zákoníku.

Porušení povinností

Za neoprávněné podnikání bez živnostenského oprávnění může živnostenský úřad uložit pokutu. Jestliže podnikatel závažným způsobem porušuje právní řád, živnostenský úřad mu může pozastavit nebo zrušit živnostenské oprávnění. Může k tomu dojít tehdy, když podnikateli bylo vydáno pravomocné správní rozhodnutí o závažném porušování povinností stanovených zákonem, např. o pokutě za porušování limitů na ochranu hluku a vibrací, za porušování autorských práv, za pořádání diskoték v provozovně, která k tomu není zkolaudována. Pozastavení nebo zrušení živnostenského oprávnění pořadateli diskoték hrozí také např. za to, že nedodržoval podmínky stanovené ve vyhlášce o veřejném pořádku při diskotékách a překračoval dobu konání diskotéky, nebo když byla podnikateli uložena pokuta za to, že porušoval vyhlášku o místních poplatcích a nezaplatil poplatek ze vstupného. Totéž hrozí hostinskému, jestliže porušoval zákon o ochraně před alkoholismem a naléval mladistvým nebo nedodržoval zákaz podávání a prodeje alkoholu v den, v hodině či v místech stanovených ve vyhlášce obce. Obdobně je porušením právního předpisu porušení OZV o požární ochraně při diskotékách. Jestliže živnostenský úřad rozhodne o pozastavení živnosti, a přesto podnikatel třeba i jednorázově nebo nahodile živnost provozuje, jde o neoprávněné podnikání stejně, jako je jím provozování činnosti bez živnostenského oprávnění.

Povinnosti k budově

Podnikatel musí zajistit, aby provozovna byla způsobilá pro provozování živnosti. Každá stavba se staví za určitým účelem. Pořadatel je povinen pořádat diskotéky pouze v budovách, kde je pořádání diskoték v souladu s účelem, za kterým byly postaveny. Pořadateli může obec nařídit ve výše zmíněné OZV o místním poplatku ze vstupného, aby předem oznámil obecnímu úřadu, kde a kdy se bude diskotéka konat. Následně potom je možno si na stavebním úřadě ověřit, zda je stavba určena k pořádání diskoték. Pokud není budova postavena za účelem konání diskoték, je změna užívání stavby možná pouze na základě rekolaudace provedené ve stavebním řízení. Podnikatel musí dle živnostenského zákona zajistit, aby provozovna byla způsobilá k provozování živnosti. Osvědčením, že stavba, která je užívána jako provozovna, je způsobilá k provozu, je kolaudační rozhodnutí. Vyloučit umístění staveb v obytné zástavbě je možno územním plánem.

Veřejná produkce hudby

Každá hudba, která se na diskotékách hraje a je chráněna autorským zákonem, podléhá povolení a placení. Povolení dávají pořadateli oprávnění nositelé autorských práv díla, což většinou znamená uzavření licenční smlouvy s Ochranným svazem autorů, jejíž součástí je výše odměny. Pořadatel je povinen za použití děl chráněných autorským zákonem na diskotékách zaplatit autorskou odměnu Ochrannému svazu autorů, případně interpretů (INTERGRAM). Za porušení autorského zákona a za neoprávněné užití díla je možno uložit pořadateli pokutu za přestupek a současně náhradu škody ochranné organizaci. Působnost v oblasti přestupků na úseku kultury přešla z okresního úřadu na krajský úřad.

Ochrana před alkoholismem

Zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi stanoví mj. zákaz podávání a prodeje alkoholu osobám mladším 18 let a podnapilým osobám a při kulturních podnicích a tanečních zábavách pro mládež. Pro obec ze zákona vyplývá právo vydat obecně závaznou vyhlášku a v ní stanovit dny, hodiny nebo místa, kde je podávání a prodej alkoholu zakázán.

Kontrolovat, zda je dodržován zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, zejména zákaz podávání a prodeje alkoholu osobám mladším 18 let a podnapilým osobám a při kulturních podnicích a tanečních zábavách pro mládež, přísluší obci.

Hluk a vibrace

Hlukem nebo vibracemi se rozumí podle zákona o ochraně veřejného zdraví (dále jen zákon) zvuky nebo vibrace, které mohou být škodlivé pro zdraví. Hluk z diskotéky či z jiné veřejné produkce hudby ani z provozoven služeb, tedy např. z pohostinství, nesmí překročit hygienické limity stanovené na základě zákona. Tyto limity jsou stanoveny pro denní i noční dobu. Pořadatel diskotéky je povinen tyto limity dodržovat. To platí dvojnásob v době nočního klidu (mezi 22. a 6. hodinou). Jestliže pořadatele nelze zjistit, potom za dodržení povinností na ochranu před hlukem a vibracemi odpovídá ten, kdo poskytl k pořádání stavbu, zařízení nebo pozemek.

Součinnost úřadů

Živnostenský úřad vede evidenci živnostenských oprávnění. Může si vyžádat doklady o vlastnickém nebo užívacím právu k provozovně. Může uložit podnikateli pokutu, pozastavit nebo zrušit živnostenské oprávnění. Živnostenský úřad může pozastavit nebo zrušit živnostenské oprávnění za podmínky, že byla vydána příslušná rozhodnutí ve věci závažného porušování právních předpisů.

Všechny orgány, které vykonávají kontrolu podle zvláštních předpisů, jsou povinny zaslat živnostenskému úřadu kopii rozhodnutí, kterým bylo rozhodnuto o tom že se podnikatel dopustil závažného porušení právních předpisů, tj. zákonů a obecně závazných vyhlášek. Pořadatel je povinen dodržovat zákony a vyhlášky schválené zastupitelstvem obce. Živnostenské úřady na oplátku informují příslušné orgány, např. orgány, které dozírají na dodržování hygienických, bezpečnostních a také požárních předpisů, o tom, že podnikatel se dopouští porušování těchto zvláštních předpisů.

Pokojný stav

Kromě toho, co vyplývá z právních předpisů na úseku veřejné správy, platí ochrana sousedských práv podle občanského zákoníku. Nikdo nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat jiného. Takovým obtěžováním jsou také vibrace a hluk. Každý, jehož pokojný stav byl porušen, má právo podat příslušný pověřený obecní úřad návrh na předběžný zákaz zásahů do pokojného stavu podle § 5 občanského zákoníka. Podmínkou je, že musel dříve existovat pokojný stav a v určitém okamžiku došlo k zásahu do tohoto pokojného stavu. Musí jít o zřejmý zásah do pokojného stavu. Pověřený obecní úřad může předběžně zakázat takový zřejmý zásah nebo může uložit obnovu stavu, který předcházel stavu, který existoval před zásahem do něj. Jde o předběžný zákaz, který nevylučuje možnost domáhat se ochrany práv u soudu.

Soudní ochrana před hlukem a vibracemi

Další možností v případě obtěžování hlukem a vibracemi je podat žalobu příslušnému soudu podle občanského zákoníku ve věci ochrany vůči vlastníku věci, aby se zdržel všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného či vážně ohrožoval výkon jeho práv, zejména hlukem a vibracemi. Takovou žalobu může podat i několik sousedů a také obec, protože do její samostatné působnosti patří zabezpečování záležitostí veřejného pořádku. Protože občanský zákoník neukládá něco konat, ale něčeho se zdržet neboli nekonat, nelze požadovat na soudu vydání rozsudku, kterým by byl pořadatel diskotéky povinen instalovat na aparaturách hlukovou zarážku. Opatření, která pořadatel přijme, záleží výhradně na něm. Pokud ale nebudou opatření dostatečná a sousedé budou hlukem a vibracemi nadále obtěžováni, je možno vymáhat neobtěžování hlukem a vibracemi rovnou exekucí.

Pokud hrozí vážná škoda na zdraví, má ohrožený právo podat jinou žalobu. Může se domáhat u soudu, aby soud uložil žalovanému, aby něco konal k odvrácení hrozící škody. Takovou žalobu může podat ten, komu hrozí vážná újma na životě, zdraví nebo věci.

Důležité je, že se musí jednat o obtěžování, které není běžné a obvyklé mezi sousedy.

právnička, Benešov

Příslušná ustanovení zákonů
Paragraf 10 zákona č. 128/2000 Sb.o obcích, § 58, § 61, § 65, 68 zákona č. 455/1990 Sb., o živnostenském podnikání, § 4, 12 a 15 zákona č. 37/1989 Sb, o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, § 32 a 34 zákona č. 258/2000 Sb., o veřejném zdraví, § 76, 82 a 85 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, § 5, 126 a 127 občanského zákoníku, § 29 a 27 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, § 6 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. zdarvím. Ochranka odpovídá za bezpečnost v prostorách akce. Pokud došlo k napadení mimo areal,ochranka mohla,ale nemusela zasahnout,zaleží take na lhostejnosti ochanky. Pokud nekdo pozada o ochranu pred agresi,mela by mu byt poskytnuta. zalezi jen na rozhodnuti prihlizejici ochranky.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down