01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

První místo: Partnerství Zubří a Rosdorfu

Zubří z východní Moravy (5350 obyv.) a Rosdorf (6000 obyv.) z dolního Saska získaly první místo v loňské soutěži o nejlepší partnerství mezi českými a německými městy, nad kterou převzalo patronát Česko-německé diskusní fórum a záštitu...

Zubří z východní Moravy (5350 obyv.) a Rosdorf (6000 obyv.) z dolního Saska získaly první místo v loňské soutěži o nejlepší partnerství mezi českými a německými městy, nad kterou převzalo patronát Česko-německé diskusní fórum a záštitu měli prezidenti Johanes Rau a Václav Klaus.

Obě města uzavřela partnerskou smlouvu před více než deseti lety. Přátelství mezi jejich obyvateli však začalo mnohém dříve.

NA ZAČÁTKU BYLA HÁZENÁ

Tradičním sportem v Zubří je již desítky let házená, stejně tak v Rosdorfu. A házená byla na počátku veškerého partnerství mezi oběma městy. V rámci turné po SRN byli v prosinci 1968 pozváni házenkáři HC Zubří na přátelský zápas do Rosdorfu. Tehdy tam pobyli tři dny. Bydleli v rodinách a i přes jazykovou barieru se ukázalo, že navázání přátelství nic nestojí v cestě. Jak čeští, tak němečtí hráči a funkcionáři měli zájem spolupracovat. "Přijetí našich házenkářů v Rosdorfu bylo opravdu srdečné a nic na tom nezměnilo ani přesvědčivé vítězství Zubřanů 16:33," dozvídáme se od Jiřího Randuse, starosty Zubří.

Až do roku 1989, vzhledem k nezájmu a neochotě tehdejších politických orgánů, to byly spíše soukromé návštěvy jednotlivých rodin. Ať to již byla pozvání na svatbu, křtiny či krátkou dovolenou v Beskydech. Několik členů házenkářského oddílu ze Zubří pak mohlo v roce 1987 navštívit Rosdorf u příležitosti otevření nové sportovní haly a přesvědčit se, že dlouhé roky odloučení přátelství nepoznamenaly.

VŠE SE ZMĚNILO V ROCE 1990

První oficiální jednání mezi vedením obou obcí se uskutečnilo v roce 1992 a o rok později byla podepsána partnerská smlouva. Začala pravidelná spolupráce mezi obecními úřady, výměna poznatků v řízení obcí. "Hlavně my jsme se mohli mnohému přiučit, vždyť naši němečtí partneři měli ve všem mnohaletou praxi a řadu zkušeností. Do prohlubování partnerských vztahů se postupně zapojili obyvatelé obou obcí," doplňuje místostarostka Zubří Ludmila Jaroňová.

A tak jsou nyní již samozřejmostí výměnné akce dechové hudby Zubřanka a národopisného souboru Beskyd, Scholy od sv. Kateřiny a naopak hudebního mandolínového souboru Frisch Auf z Rosdorfu. Navštěvují se žáci základních škol, měří si zdatnost hasičské sbory, probíhají odborné stáže studentů apod. Spolupráce a přátelství se tak dostaly do trvalého povědomí lidí z obou obcí. Staly se doslova katalyzátorem sportovního a kulturního dění v nich.

OSLAVY SE POVEDLY

Loni v květnu uplynulo deset let od uzavření partnerské smlouvy mezi Zubřím a Rosdorfem, městy, které dělí téměř tisíc kilometrů. "Mohli jsme konstatovat - partnerství se podařilo," říká starosta Jiří Randus. Důvod k oslavě byl nasnadě. Koncem května 2003 vyjely ze Zubří čtyři autobusy a jejich cílem byl Rosdorf. Tři dny trvaly oslavy a jejich hodnocení bylo jednoznačné - povedly se. Soutěžily hasičské sbory, přátelsky se utkali házenkáři. Ale hlavně se hrálo a zpívalo. Vždyť hudba a zpěv je společnou láskou obyvatel obou měst. Tleskalo se souboru Beskyd, naplno hrála dechová hudba Zubřanka a také Schola od sv. Kateřiny, v nejlepším světle se předvedl rosdorfský mandolínový soubor.

"Největším zážitkem však bylo společné vystoupení Scholy a mandolínového souboru. Nacvičili zpěv Židů z opery Nabucco a píseň Don't cry for me Argentina z muzikálu Evita. Členové souborů se na tom domluvili již dlouho před oslavami. Nic však neprozradili, vystoupení předvedli na závěrečném galakonceru. Byla to opravdu krásná tečka za oslavami," vzpomíná Ludmila Jaroňová.

Rosdorf bude v letošním roce slavit tisíc let od svého založení a těchto oslav se zúčastní všechny zuberské soubory. A na výstavě ROSA tam předvedou své výrobky a svoji činnost také místní podnikatelé. Je už stanovený termín, kdy do Zubří přijede mandolínový soubor z Rosdorfu a kdy je navštíví němečtí hasiči, ti také v létě přijedou, již potřetí, na mládežnický tábor do Beskyd. Chystají se výměnné akce škol, fotbalová utkání, přátelské zápasy házenkářů atd.

Město Zubří navázalo partnerství také s rakouskou obcí Furth a slovenským Palárikovem. Není sice ještě na takové úrovni jako to s Rosdorfem, ale postupně se rozvíjí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down