01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jihočeské obce získaly pro přípravu projektů pomocníka

Zejména výrazné rozšíření členské základny přiměly Svaz měst a obcí Jihočeského kraje (SMOJK) k tomu, aby od letošního ledna ustavil funkci manažera, který se bude věnovat zejména vytipovávání a přípravě celokrajských či jiných velkých, finančně náročných projektů, jimiž obce a města v regionu...

Zejména výrazné rozšíření členské základny přiměly Svaz měst a obcí Jihočeského kraje (SMOJK) k tomu, aby od letošního ledna ustavil funkci manažera, který se bude věnovat zejména vytipovávání a přípravě celokrajských či jiných velkých, finančně náročných projektů, jimiž obce a města v regionu chtějí dosáhnout na peníze z národních i evropských zdrojů. Ing. Miroslav Beneš pracoval téměř tři roky na Regionální rozvojové agentuře Jižní Čechy a měl tam mj. na starosti jeden z největších projektů SMOJK - recyklaci starých chladniček. Také většina dalších projektů a činností, na kterých se podílel, se týkala obcí a měst. Nakonec převzal rovněž zodpovědnost za chod sekretariátu SMOJK a po dohodě předsednictva svazu s vedením agentury byl navržen a následně valnou hromadou SMOJK loni v prosinci potvrzen jako pracovník svazu.

"Musíme se naučit lépe využívat více možných zdrojů," říká inženýr Beneš. "Jimi jsou ve většině případů Státní fond životního prostředí a program přeshraniční spolupráce Phare CBC. Nyní se k nim připojuje Společný regionální operační program, pro který si náš svaz připravil své "žhavé želízko", totiž projekt Jižní Čechy online. V něm si klademe za cíl připojit na internet zbývající obce v kraji, které dosud možností webu nevyužívají. Součástí projektu je ovšem i proškolení zástupců obcí, které připojení k internetu už mají, ale zatím nedokáží plně využívat jeho výhod. Do projektu se již přihlásilo na 150 obcí."

Inženýr Beneš svoji roli spatřuje hlavně ve vyhledávání námětů a přípravě žádostí pro zásadní projekty, které se týkají většího počtu především členských obcí. Pro realizaci projektů bude SMOJK využívat služeb specializovaných firem. Mezi nimi bude mít zvláštní pozici Regionální rozvojová agentura Jižní Čechy, v níž SMOJK drží 60 procent akcií.

Na otázku, zda by v komerční sféře nenalezl zajímavější uplatnění - a také vyšší plat, inženýr Beneš odpovídá: "Jako absolventa Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity, oboru všeobecné zemědělství se zaměřením na využití a ochranu zemědělské krajiny, mě vždy zajímal rozvoj venkova, stejně jako oblast životního prostředí. Moje práce je velmi pestrá a tvůrčí a současně mně umožňuje přispívat k řešení problémů, které obce a jejich obyvatele trápí. Proto jsem s touto prací spokojen a nehodlám ji měnit ani odcházet do soukromého sektoru."

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down