01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Experty na kapitálový trh využijí i menší města

Podle člena představenstva a obchodního ředitele společnosti ABN AMRO Asset Management Ing. Vratislava Svobody, MBA, municipální sféra v České republice již může nalézt dostatek manažerů, kteří by pro větší města či kraje mohli zajišťovat různé finanční projekty, úvěrování, vydávání dluhopisů či...

Podle člena představenstva a obchodního ředitele společnosti ABN AMRO Asset Management Ing. Vratislava Svobody, MBA, municipální sféra v České republice již může nalézt dostatek manažerů, kteří by pro větší města či kraje mohli zajišťovat různé finanční projekty, úvěrování, vydávání dluhopisů či získání mezinárodního ratingu. "A vůbec není na škodu, pokud tito absolventi vysokých ekonomických škol nejprve projdou komerční sférou a získají tam dobré základy z podnikových financí a kapitálových trhů. Co je však kriticky důležité, je to, aby měli rádi svůj obor a chuť učit se novým věcem. A pochopitelně aby také dobře ovládali jazyk mezinárodních financí - angličtinu," říká inženýr Svoboda.

Představitel společnosti ABN AMRO Asset Management, která u nás spravuje municipální majetek už pro více než desítku klientů, má za to, že ani po vstupu naší země do Evropské unie nelze předpokládat, že by do českých měst přicházeli pracovat experti na tuto problematiku ze západní Evropy. "Není to jen otázka jejich zaplacení," podotýká. "Naše prostředí je totiž dosud přece jen dosti specifické. Určitou roli by snad mohli sehrát specializovaní konzultanti. Jisté možnosti vidím také v rámci výměnných programů, které by si mohla města organizovat sama."

Odborníkům na finanční projekty, kteří budou chtít pracovat na radnicích, předvídá inženýr Svoboda dobrou perspektivu. Managementy měst a krajů sice nemohou srovnat jejich nynější odměňování s úrovní v komerční sféře, ale nic nebrání tomu, aby je motivovaly bezplatnými odbornými stážemi v zahraničí, specializovanými školeními, vysíláním na konference apod.

Jak dále Ing. Vratislav Svoboda upozorňuje, města v naší zemi do budoucna - shodně se stavem v Evropské unii - budou více vypůjčovateli kapitálu, než aby hrála roli velkého investora, jako je tomu v současnosti. Budou také více operovat s vyrovnanými rozpočty a nebudou mít dlouhodobé zdroje na vytváření portfolia cenných papírů, která by pro ně peníze vydělávala. "Důležité bude také, aby většina měst pracovala s dlouhodobě vyrovnanými rozpočty a nezadlužovala se na úkor příštích generací, " soudí obchodní ředitel ABN AMRO Asset Management. Budoucnost budou mít podle něho emise dluhopisů pro největší města na eurodluhopisovém trhu. Kvůli deregulaci a ještě mocnějšímu nástupu nových technologií budou moci emitenti - tedy i municipality - vydávat mnohem menší objemy dluhopisů, než je tomu dnes. "Tím se kapitálový trh stane místem pro získávání kapitálu nejen pro menší firmy, ale také pro menší města. I z tohoto pohledu je zřejmé, že manažeři na tuto oblast se v municipalitách nepochybně úspěšně uplatní," uzavřel inženýr Svoboda.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down