01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Smlouvy o leasingu prakticky bez omezení

Ústava ČR zaručuje, že obec je samostatně spravována zastupitelstvem. Jako územní samosprávný celek je každá obec "veřejnoprávní korporací", která může mít vlastní majetek a hospodařit podle vlastního rozpočtu. Stát může do činnosti...

Ústava ČR zaručuje, že obec je samostatně spravována zastupitelstvem. Jako územní samosprávný celek je každá obec "veřejnoprávní korporací", která může mít vlastní majetek a hospodařit podle vlastního rozpočtu. Stát může do činnosti územních samosprávných celků zasahovat, jen vyžaduje-li to ochrana zákona a jen způsobem stanoveným zákonem.

Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) stanovuje, že obec jako právnická osoba vystupuje v právních vztazích svým jménem a nese plnou odpovědnost z těchto vztahů vznikajících (§ 2 odst. 1), že má vlastní majetek a finanční zdroje a hospodaří s nimi samostatně za podmínek stanovených zvláštním zákonem. Stejně je tomu u krajů (§ 1 odst. 2 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení)).

Tímto zvláštním zákonem je zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, resp. další finančně právní předpisy, upravující pravidla finančního hospodaření obcí (např. rozpočtové zákony na příslušné kalendářní roky). V tomto zákoně se problematika leasingu pro obce a kraje výslovně neřeší. Pouze v ustanovení § 9 odst. 1 písm. d) a § 10 odst. 1 písm. d) je stanoveno, že z rozpočtu se hradí závazky vyplývající pro obec a kraj z uzavřených smluv.

Obec i kraj jako plnoprávné právnické osoby mohou tedy vstupovat do všech právně přípustných smluvních vztahů. Samy o nich rozhodují a také samy za jejich důsledky nesou veškerou odpovědnost. Takovým smluvním vztahem je i smlouva leasingová.

Nejčastěji bývá za leasing označována smlouva o koupi najaté věci podle ustanovení § 489 Obchodního zákoníku. Tento typ smlouvy je kombinací kupní a nájemní smlouvy. Podstatnou částí smlouvy o koupi najaté věci je uzavření nájemní smlouvy. Nájemní smlouvou můžeme rozumět jenom nájemní smlouvu ve smyslu § 663 Občanského zákoníku. Obce a kraje mohou uzavírat smlouvy s osobami podle občanského zákoníku.

Podle uvedených skutečností by leasingovou smlouvu měla schvalovat rada obce nebo kraje /podle ustanovení § 102 odst. 2 písm. m) zákona o obcích nebo rada kraje podle ustanovení § 59 odst. 1 písm. l) zákona o krajích/.

Po skončení leasingové smlouvy, jestliže dojde k nákupu majetku, tento nákup by mělo schválit zastupitelstvo obce nebo kraje (§ 85 písm. a) zákona o obcích a § 36 písm. a) zákona o krajích).

Lze tedy říci, že územní samosprávné celky mohou uzavírat smlouvy o leasingu prakticky bez omezení; jediným omezením je rozhodovací pravomoc mezi orgány obce nebo kraje.

Leasing movitého majetku

Rudolf Kotrba
Ministerstvo financí

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down