01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Letošek bude z hlediska zdrojů méně příznivý

V uplynulých letech Českomoravská záruční a rozvojová banka podpořila stovky projektů podporujících malé a střední podnikání. Co mohou očekávat podnikatelé v roce 2004?

Rok 2003 se dá zhodnotit jako úspěšnější než rok 2002, a to jak z hlediska zdrojů, tak schopnosti rozvojové banky uspokojovat žadatele i toho, že v průběhu roku převzala program malých úvěrů. "V roce 2003 jsme využili na podporu podnikání asi 2,3 miliardy korun. Poskytli jsme asi za 2,5 mld. Kč záruk a objem poskytovaných úvěrů v různých formách se bude blížit zhruba jedné miliardě korun," řekl nám vrchní ředitel úseku podpory a strategie ČMZRB Ing. Lubomír Rajdl, CSc.

PROSTŘEDKY V ROCE 2004

V roce 2004 bude omezen pouze jeden z podporovaných titulů, a to příspěvky na úhradu úroků pro firmy, které měly certifikaci ISO 9000 nebo ISO 14 000. Beze změny zůstane záruční program i úvěrové programy jak pro začínající, tak pro pokročilejší podnikatele, i příspěvkové programy typu Regenerace pro památkově chráněné objekty, projekty malých mikrofirem pro obce do tří tisíc obyvatel, zahrnuté do programu Vesnice. Zachován zůstane i speciální program Kooperace, který podporuje sdružování malých a středních firem do určitých kooperačních sdružení, i podpora pro firmy, které zaměstnávají některé skupiny obyvatelstva, což jsou například invalidé. "Z hlediska zdrojů však bude situace v roce 2004 o něco méně příznivá, než byla v roce 2003. Odhadujeme je zhruba na 2 mld. Kč, v roce 2003 šlo o 2,3 mld. Kč. Je možné, že se naleznou ještě další finanční prostředky. Část jich přijde ze státního rozpočtu, něco ze splátek úvěrů, které jsme poskytli v minulých letech, a zejména na úvěry využijeme zdroje z finančního trhu," pokračoval inženýr Rajdl.

Co se týče strukturálních fondů EU, předpokládá se, že by se ČMZRB měla angažovat ve třech až čtyřech programech. Dva z nich budou plynule navazovat na programy, které tu již existují. Prvním bude program pro začínající podnikatele Start. Je určen zejména pro fyzické osoby, které se pouštějí do podnikání a předtím nikdy nepodnikaly. Budou mít povinnost absolvovat kurs podnikatelských znalostí a dovedností.

V programu by mělo dojít k jedině zásadnější změně. Když chce dnes někdo tuto podporu získat, nesmí být registrován jako podnikatel déle než šest měsíců. V podmínkách strukturálních fondů se tato lhůta prodlouží do té doby, než uzavře účetnictví za první účetní rok. Do té doby bude ještě považován ve smyslu délky svého podnikání za podnikatele vhodného pro tento program. Jde tedy o rok až o rok čtvrt podle toho, jestli jde o fyzickou nebo právnickou osobu.

Druhým programem, který by měl plynule přejít do rámce strukturálních fondů, je úvěrový program Kredit. Tam už změny podmínek budou výraznější a lepší. Nepůjde v něm o úvěr do jednoho, ale do dvou miliónů korun. Opět by však měl být zajišťován jenom směnkami. "V současné době se diskutuje, zda zachovat stávající úrokovou sazbu tři procenta, nebo zda ji mírně zvýšíme. Pak je zde možnost pro firmy, které potřebují větší úvěr. Ty mohou získat až 5 mil. Kč. Je s tím však spojena podmínka, že firma musí mít minimálně jedno až dvouletou historii. Zase by to měl být úvěr s velmi výhodnou úrokovou sazbou bez majetkového zajištění. Půjde zhruba do 80 % nákladů projektu, zbytek si bude muset podnikatel zajistit z vlastních zdrojů ne bo jiným způsobem," uvedl Ing. Lubomír Rajdl, CSc.

SPECIFICKÝ ÚVĚR

Jako třetí nástroj začíná ČMZRB projednávat a připravovat s ostatními bankami specifický druh úvěru zhruba do výše 50 % nákladů projektu. "Úvěr by měl být poskytnut za takových podmínek, aby jej klient v případě, že má více úvěrů, splácel jako poslední. Pokud má z minulé doby splátkové kalendáře a dostane se do určitých problémů, tak uspokojí věřitele v pořadí od nejstarší pohledávky po nejmladší.

A tady přicházíme my a s nabídkou, kterou s ohledem na jeho podmínky naformulujeme tak, aby náš úvěr splácel až nakonec. Jde o standardní nástroj, který se používá v několika evropských zemích jako určitá forma podpory. Náš úvěr vlastně jakoby po určitou dobu supluje vlastní kapitál podnikatele. Předpokládáme několikaletý odklad splácení našeho úvěru, což podnikateli dovolí splácet několikaleté úvěry. Jakmile je splatí, pak by měl začít splácet ten náš. Tato nová služba by mohla vytvořit nové pole pro efektivní zapojení úvěrujících prostředků od bank přiměřeně bezpečným způsobem. Šlo by také o jakousi páku pro nasazení veřejných a soukromých prostředků," uzavřel Ing. Lubomír Rajdl.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down