01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vypsání nových voleb

Právní poradna

Může se zastupitelstvo obce "dohodnout" na vypsání nových voleb a pokud ano, jakým způsobem tak učiní?

Podle § 58 odst. 1 zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, se nové volby do zastupitelstva obce podle tohoto zákona konají pouze z níže uvedených důvodů:

a) jestliže se počet členů zastupitelstva obce sníží o více než polovinu oproti počtu určenému podle zákona a nejsou-li náhradníci podle § 56,

b) jestliže se počet členů zastupitelstva obce sníží pod hranici 5 a nejsou-li náhradníci podle § 56,

c) dojde-li ke vzniku nové obce,

d) dojde-li ke vzniku nové městské části nebo nového městského obvodu,

e) dojde-li k rozpuštění zastupitelstva obce podle zvláštního právního předpisu.

V případě, že počet zastupitelů klesne pod pět, jsou zbývající členové usnášeníschopní?

Poklesne-li počet členů zastupitelstva obce o více než polovinu, popřípadě pod pět a zastupitelstvo obce nemůže být doplněno z náhradníků, pak tuto skutečnost v souladu s ustanovením § 90 zákona o obcích oznámí obecní úřad neprodleně krajskému úřadu. V takovém případě nemůže zastupitelstvo obce rozhodovat o záležitostech uvedených v § 84 a 85 zákona o obcích.

Jinými slovy, zastupitelstvo je, resp. může být v takovéto situaci sice usnášeníschopné (zastupitelstvo obce je schopno se usnášet, je-li přítomna nadpoloviční většina všech jeho členů; k platnému usnesení zastupitelstva obce, rozhodnutí nebo volbě je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech členů zastupitelstva obce), ale nemůže rozhodovat o záležitostech uvedených ve výše uvedených ustanoveních zákona o obcích.

Pokud jsou vypsány nové volby, na základě čeho se určí počet budoucích nově volených zastupitelů?

Při stanovování počtu členů zastupitelstva obce pro následující volební období se postupuje podle § 67 zákona o obcích, když jejich počet stanoví v souladu s tímto zákonem zastupitelstvo obce nejpozději do 85 dnů přede dnem voleb do zastupitelstev v obcích; pro nové volby může být tato lhůta zkrácena nejvíce o jednu třetinu. Neurčí-li zastupitelstvo obce jinak, volí se počet členů zastupitelstva podle počtu členů zastupitelstva obce v končícím volebním období (§ 68 odst. 4 zákona o obcích).

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down