01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Údaje na obchodních listinách obce

Právní poradna

Jaké údaje se mají uvádět na obchodních listinách obce?

Podle § 13a odst. 1 zákona číslo 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, je každý podnikatel povinen na všech objednávkách, obchodních dopisech a fakturách uvádět údaj o své firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a identifikačním čísle; podnikatelé zapsaní v obchodním rejstříku též údaj o tomto zápisu, včetně spisové značky, a podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku též údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni.

Podnikatelem pro účely obchodního zákoníku se v souladu s § 2 odst. 2 obchodního zákoníku rozumí mj.

a) osoba zapsaná v obchodním rejstříku,

b) osoba, která podniká na základě živnostenského oprávnění,

c) osoba, která podniká na základě jiného než živnostenského oprávnění podle zvláštních předpisů.

Obec je v souladu s ústavní úpravou územní samosprávy základním územním samosprávným celkem. Pro její vznik a existenci není nutný zápis do žádného veřejnoprávního rejstříku. Jestliže obec není podnikatelem ve smyslu chápaném obchodním zákoníkem, vzniká jí pouze povinnost označovat své písemnosti podle § 111 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a to i v těch případech, kdy obec vystupuje jako subjekt obchodního práva, resp. obchodně právních vztahů ve smyslu § 261 odst. 2 obchodního zákoníku.

Pokud však obec podniká např. na základě živnostenského oprávnění (a je tedy podnikatelem podle obchodního zákoníku), potom je její povinností označovat své obchodní listiny způsobem stanoveným obchodním zákoníkem, tj. i údajem o zápisu obce do živnostenského rejstříku vedeného příslušným živnostenským úřadem.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down