01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žádosti o dotace převyšují možnosti státu

O Státním programu podpory rozvoje cestovního ruchu v regionech a také o možnostech čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU jsme hovořili s Ing. Blankou Elfmarkovou, vrchní ředitelkou nové sekce cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj.

Jak byla rozdělena státní dotace z Programu podpory rozvoje cestovního ruchu pro rok 2003?

Celková částka ve výši 163,752 mil. Kč byla rozdělena do čtyř podprogramů. O dotaci ve výši 33,1 mil. Kč na rozvoj měst a obcí se statutem lázeňského místa (na rekonstrukci a vybudování lázeňské infrastruktury z majetku měst a obcí) se podělilo 28 žadatelů vybraných z 93 zájemců. Podporu budování doprovodné infrastruktury cestovního ruchu pro sportovně rekreační aktivity ve výši 73,652 mil. Kč rozdělilo ministerstvo mezi 42 sdružení, spolků, klubů, sportovně turistických svazů a jiných subjektů, vybraných z 210 žádostí. Dotace podporující budování doprovodné infrastruktury cestovního ruchu na území městských památkových rezervací a zón zahrnovala především zřizování veřejných záchodků, jejichž nedostatek vnímají velmi negativně zejména zahraniční turisté. Celkem 7 mil. Kč, vyčleněných k tomuto účelu, získalo 14 ze 16 žadatelů. O podporu na prezentaci ČR jako destinace mohly podle daných podmínek žádat jak města, obce a regiony, tak podnikatelské subjekty. Padesát miliónů korun bylo po výběru rozděleno mezi 42 žadatelů.

Podle jakých kritérií se dotace přidělují, co je při výběru prioritou?

Řada kritérií je uvedena již v zásadách. Záleží především na tom, jaký bude mít realizace předkládaného projektu přínos pro cestovní ruch a na celé řadě dalších skutečností, jako například na tom, zda žadatel působí v regionu s méně prosperující ekonomikou, s vyšší nezaměstnaností, zda projekt zahrnuje vznik nových pracovních míst, zda realizací projektu dojde k zatraktivnění lokality pro turisty a ke zvýšení příjmů z cestovního ruchu do městské nebo obecní pokladny. Při udělování státních dotací je a vždy bude jednou z nejdůležitějších priorit vznik nových pracovních příležitostí. Proto jsme také na jednání tripartity předložili materiál s názvem Podmínky rozvoje průmyslu cestovního ruchu - významného segmentu zaměstnanosti v ČR. Vychází z materiálu, známého pod názvem 55 překážek rozvoje cestovního ruchu, který původně zpracovala Česká centrála cestovního ruchu - Czech Tourism. Jednotlivé problémy jsme rozebrali a navrhli jejich řešení. Většina identifikovaných problémů přesahuje rámec jednoho ministerstva a při jejich řešení je nezbytná spolupráce s ostatními resorty, například s ministerstvy kultury, financí, dopravy, zemědělství, životního prostředí, práce a sociálních věcí.

Kolik činí dotace na rozvoj cestovního ruchu pro letošní rok?

Zájem vždy převyšuje finanční možnosti státu, přičemž celková částka, určená k podpoře rozvoje cestovního ruchu, má od roku 2001 klesající trend. Každoročně se snižuje. Pro letošní rok jsme požádali o 150 mil. Kč. Vzhledem k nutným restriktivním opatřením víme, že nelze získat více. Jeden čas jsme dokonce uvažovali o zrušení státních dotací s tím, že by se uvolněné prostředky využily k financování projektů, podaných v rámci evropských strukturálních fondů. To však bylo ze strany Evropské unie rázně zamítnuto. Každý stát musí podporovat rozvoj cestovního ruchu nejdříve z vlastních zdrojů, aby mohl na určité projekty získat dotace z EU.

Změní se podmínky, za kterých lze žádat o granty z evropských fondů po vstupu ČR do EU?

Ze strukturálních fondů budeme moci čerpat prostředky až po vstupu do unie. Existují však i jiné programy na podporu cestovního ruchu, které při splnění určitých podmínek nabízejí finanční příspěvek městům, obcím či regionům v nečlenských zemích. Například program CBC Phare podporuje přeshraniční spolupráci, SAPARD je zase určen malým obcím do 10 tisíc obyvatel, týká se zejména rozvoje venkova a zemědělství, včetně agroturistiky.

Mají už obce k dispozici instrukce, jak postupovat při žádosti o příspěvek ze strukturálních fondů?

Čekáme na vyjádření Evropské komise k námi zpracovanému operačnímu manuálu. Chystáme se předložit ještě programový dodatek. Po schválení se informační materiály ve formě brožurek rozešlou obecním úřadům. Ministerstvo bude v regionech pořádat semináře na toto téma. Naše sekce funguje jako místo, kde se žádosti přijmou, zařadí do systému a zhodnotí podle daných kritérií. Na webové stránce jsou průběžně prezentovány aktuální informace.

Liší se způsob financování projektu dotovaného státem a EU?

V případě podpory ze strukturálních fondů je způsob čerpání finančních prostředků odlišný od čerpání dotací například ze Státního programu podpory cestovního ruchu. Případní zájemci by si měli uvědomit, že podporu ze strukturálních fondů lze čerpat až po realizaci projektu, respektive jednotlivých etap, a po splnění všech stanovených podmínek. Musí také počítat s tím, že vypracování projektové dokumentace bývá finančně a časově náročnější než při žádosti o státní dotaci. Co se týká výše podpory poskytované ze strukturálních fondů pro jednotlivé projekty, mohou obce, sdružení obcí, případně další specifikované subjekty z neziskové sféry, získat příspěvek maximálně do výše 75 % a podnikatelské subjekty do výše 50 % takzvaných uznatelných nákladů spojených s realizací projektu.

Je zájem o granty poskytované EU stejně velký jako o státní dotace?

Domnívám se, že tu existuje značná nerovnoměrnost jak z hlediska jednotlivých programů EU, tak z hlediska jednotlivých regionů. Některé programy EU jsou využívané poměrně intenzívně, jiné téměř ne. Přitom některé regiony či subjekty se naučily využívat možností, které nabízí EU, jiné je nevyužívají vůbec. Důležité je, aby měl zájemce o podporu ze strukturálních fondů jasnou představu o tom, co chce, co je jeho cílem. Ministerstvo pro místní rozvoj pak může poradit, jak stanoveného cíle dosáhnout a co k tomu bude třeba. Zároveň bude MMR tím místem, kam budou žadatelé předkládat projekty.

Jak se podílíte na brněnském veletrhu Regiontour 2004?

Budeme přítomni v expozici agentury Czech Tourism. Spolupracujeme s BVV, účastníme se různých konferencí a seminářů, pořádaných v rámci veletrhu. Pro každý kraj uvolnilo ministerstvo částku 100 tisíc Kč, která může být využita k prezentaci jak na lednovém veletrhu Regiontour 2004 v Brně, tak na únorovém Holiday World 2004 v Praze, případně ji lze rozdělit v libovolném poměru mezi obě akce. Do Brna se přihlásily všechny kraje.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down