01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Systém bude vyhledávat vhodné dotace

S možností čerpání dotací ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti vzniká rovněž na českém trhu specifický segment trhu, tzv. dotační poradenství.

V České republice se ozývají hlasy, zda budeme schopni vyčerpat finanční prostředky, které pro nás Evropská unie určila. Osobně se však domnívám, že tyto obavy jsou zbytečné. Vycházeje z našich zkušeností předpokládám, že budou-li kvalitní informace, které dokážeme také dostatečně prezentovat možným příjemcům dotací, může ČR patřit k těm zemím, které dotační politiku EU využijí nejefektivněji.

Důraz na odbornost

Na základě dostupných informací lze usuzovat, že žádosti o finanční podporu se budou posuzovat maximálně objektivně, a to s cílem zajistit přidělení prostředků těm nejlepším projektům. V případě komunálních projektů by k náležitostem žádosti o dotaci měly patřit:

- vlastní projekt,

- studie proveditelnosti,

- cost-benefit analysis (analýza nákladů a výnosů),

- logický rámec.

Pokud jde o menší projekty, bude pravděpodobně některý z výše uvedených dokumentů nepovinný. Vzhledem k vysoké odborné náročnosti těchto dokumentů předpokládám, že bude v praxi velice obtížné, aby tyto studie zpracovávali pracovníci komunální sféry. Navíc, kvalitní zpracování jednoho projektu odhaduji na několik měsíců. Pokud by tedy žadatel chtěl připravit několik žádostí o dotace s přihlédnutím na co nejmenší riziko neúspěchu, bude potřebovat několik k tomu určených odborníků. To je podle mne hlavní příčina značného nárůstu specializovaných poradenských agentur.

Chtěl bych připomenout, že odborná úroveň "poradců pro fondy Evropské unie" často nedosahuje zdaleka odbornosti zaměstnanců komunální sféry, kteří se dotacemi zabývají.

Doporučuji proto být při výběru poradenské společnosti maximálně obezřetný a neřídit se pouze výší ceny poradenských služeb, ale spíše zkušenostmi poradce, jeho referencemi a hlavně velikostí jeho odborného týmu. Jen takový poradce může být přínosem pro potenciálního příjemce finančních prostředků.

Příprava webové stránky

Podrobné informace a návody, jak lze z fondů EU čerpat finanční podporu, se dají získat velmi obtížně. Ministerstva zveřejňují sice na internetových stránkách určitá sdělení, ale ta jsou často podle mnohých uživatelů nepřesná a zastaralá.

Společnost Raven Consulting chystá proto společně se společností Economia, a. s., konkrétně s divizí Economia on-line, nové webové stránky edotace.cz. Uživatel na nich najde nejen souhrnné a přehledné informace o strukturálních fondech a Fondu soudržnosti, ale také o dotacích, které bude nabízet ČR prostřednictvím programů jednotlivých ministerstev. Stránky by měly být dostupné od počátku letošního března a budou pro všechny uživatele zdarma.

Systém bude vyhledávat vhodné dotace jednak podle informacích o zájemci, jednak podle konkrétního předmětu investice. Výstup bude obsahovat údaje o tom, jaké jsou uznatelné výdaje, podmínky pro příjemce dotace, jak velká může být dotace, jak má projekt vypadat, včetně vzorů projektu i odborných studií, kde si obstarat další informace apod.

Na stránkách by měly být také přehledy o tom, kolik peněz může do jednotlivých oblastí přijít, a také údaj, kolik uchazečů může v soutěži o nabízené prostředky uspět. Tím chce systém čelit praktikám některých poradenských firem, které slibují téměř stoprocentní úspěšnost. Plánujeme rovněž různá školení, semináře a on-line poradnu.

Rozdělení finančních prostředků

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down