01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šternberský projekt je už v EU

Výjimečná expozice hodin ve Šternberku již od 60. let minulého století vytvářela v souvislosti s tamní výrobou mechanické časomíry povědomí o Šternberku - městě hodin.

Po více než padesáti letech se v roce 1999 čas ve výrobě časomíry zastavil (státní podnik Chronotechna byl založen v roce 1947). Téhož roku byla expozice, přes odpor města, převezena do depozitářů Vlastivědného muzea v Olomouci. Zájem města o udržení této výjimečné výstavy přerostl velmi rychle v konkrétní kroky k expozici nové. Zadání se stalo výzvou pro město.

Základní myšlenkou projektu se stala ochrana nehmotného evropského kulturního dědictví - hodinářství, prezentace jeho vývoje na největší sbírce časomíry v ČR. Již na začátku byla stanovena cílová skupina projektu. Expozice času by se měla stát výjimečným místem celoživotního vzdělávání a aktivní zábavy pro děti, studenty a rodiny s dětmi. Radnice financovala úvodní výtvarné libreto. Ve spolupráci s odborníky také vybrala nemovitost v majetku města, která se v současné době už rekonstruuje.

Věděli jsme, že máme možnost získat na přípravu expozice finanční zdroje z EU. Program Culture 2000, o který jsme se rozhodli usilovat, byl vyhlášen se zpozděním - s termínem odevzdání 30. října u jednoletých projektů.

SPOLUORGANIZÁTOŘI A PARTNEŘI

Byli jsme však připraveni. Měli jsme živé kontakty s odbornými partnery v naší republice. Podmínky programu byly jasné - dva spoluorganizátoři ze zemí EU se musí zavázat ke kofinacování ve výši 5 % nákladů. Čím více bude navázáno ostatních partnerství, tím lépe pro projekt.

Ve spolupráci s odbornou firmou Eurovision, s. r. o., z Brna nastal hektický přípravný proces. První povzbuzující událostí byla osobní přítomnost zástupců partnerských měst při projednání struktury projektu - z německé Lorsche a švédské Kungsbacky. Projekt je zaujal. Oba partneři měli co nabídnout - odborná pracovnice z Lorsche prověřenou zkušenost z muzeopedagogiky a odbornice ze Švédska aktivní účast na projektech, které jsou věnovány vzdělávání.

Seznam našich odborných partnerů, kterými jsou u nás především Vlastivědné muzeum v Olomouci, Národní technické muzeum v Praze, Moravské zemské muzeum i Dětské muzeum v Brně, se rozrostl během přípravy projektu o Muzeum hodin ve Vídni a odbornou firmu z Londýna. Již příprava projektu v rychlé elektronické, telefonické a osobní diskusi vyprofilovala jeho konkrétní strukturu. Ze vstupního zadání se stal jasný obsah.

Město bude investovat do oponované, workshopy prověřené konečné přípravy expozice, včetně její vizualizace. Výstupem bude i putovní expozice věnovaná nejen vývoji evropského hodinářství, ale i muzeopedagogice, oboru, který je u nás teprve na začátku. I tady jsme našli pro projekt partnery - Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a zástupce Rakouské sekce Gymnázia ve Šternberku. Projekt získal rovněž podporu orgánů samosprávy Olomouckého kraje, který nám pomáhal při navazování partnerské spolupráce.

Výzva k hledání nových forem

Jakou mám největší prožitou zkušenost z přípravy projektu? Především tu, že je výzvou k hledání nových forem spolupráce. Že zajímavé a silné téma partnery osloví. Že aktivní lidé se dovedou pomocí současných technologií dohledat a jsou schopni pro společný realizační cíl udělat nezbytné kroky.

Třicátého října 2003 jsme projekt poslali do Bruselu. Zdali uspějeme v soutěži s jinými projekty, to se dozvíme v dubnu roku 2004. Doufám a zároveň se obávám, že uspějeme. Realizační zkušenost s projektem bude však náročná: Začne výměnou zkušeností v Londýně, bude pokračovat workshopy v Lorschi a skončí všemi výstupy, a to vše v mezinárodním týmu.

Město však bude mít pilotní projekt (expozici času) nadregionálního významu, který se pro svoji jedinečnost stane prioritou v nabídce turistického ruchu. Bude také inovovaným základem pro ochrannou známku města Šternberka - města hodin, jeho marketingu.

Financování projektu
Celková částka, kterou je nutno investovat do projektu, je 224 tisíc eur. Z toho by 70 % zaplatily Evropská unie, 20 % Ministerstvo kultury ČR a město Šternberk a po 5 % oba spoluorganizátoři - města Lorsch a Kungsbacka.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down