01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stovky projektových záměrů

Na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje vznikl již k 1. březnu 2003 odbor evropské integrace. Odbor má dvě oddělení, jedno se zabývá mezinárodní spoluprací a mezinárodními projekty (INTERREG III A, B, C a ostatní iniciativy Společenství), druhé je sekretariát Regionální rady NUTS II Severovýchod,...

Na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje vznikl již k 1. březnu 2003 odbor evropské integrace. Odbor má dvě oddělení, jedno se zabývá mezinárodní spoluprací a mezinárodními projekty (INTERREG III A, B, C a ostatní iniciativy Společenství), druhé je sekretariát Regionální rady NUTS II Severovýchod, což je implementační agentura SROP.

Do schvalovacího procesu v rámci SROP budou vstupovat i krajští zastupitelé, zasedající v regionálních radách. "Regionální rada se schází zhruba čtyřikrát do roka a tvoří ji 10 zastupitelů z každého kraje. V regionu soudržnosti Severovýchod je to 10 zastupitelů z Královéhradeckého, 10 z Pardubického a 10 z Libereckého kraje," vysvětluje Ing. Klára Dostálová, vedoucí odboru evropské integrace Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Regionální rada a její předsednictvo si velmi dobře uvědomují svoji odpovědnost vůči samosprávám. Prostřednictvím krajských úřadů již v roce 2003 na počátku letních prázdnin vyhlásily "sběr" projektových záměrů pro případné čerpání z fondů EU. Na konci listopadu databáze čítala zhruba 400 projektových záměrů, na kterých pracovali úředníci krajského úřadu, především sekretariát Regionální rady a odbor strategického plánování a investic.

Další oporou pro kraje jsou dlouhodobí experti, kteří budou v jednotlivých krajích působit 14 měsíců. Jejich největší pomoc bude spočívat v navýšení absorpční a administrativní kapacity, což znamená navázání kontaktu s budoucími předkladateli projektů (obcemi, neziskovými nevládními organizacemi /NNO/, podnikateli) a zaučování krajských úředníků na bázi zkušeností expertů ze zemí EU.

Královéhradecký kraj se věnuje též informační kampani. V listopadu roku 2003 připravila společnost Europeum seminář pro NNO, na kterém účastníkům mimo jiné představila portál a publikaci Příprava NNO na zapojení do aktivit financovaných ze strukturálních fondů. "Neziskové nevládní organizace budou hrát velkou roli hlavně jako předkladatelé projektů pro několik operačních programů, především pro Lidské zdroje a část SROP. Pro zástupce těchto organizací, ale i pro představitele obcí, svazků obcí a firem uspořádal náš kraj 10. prosince konferenci o možnostech čerpání ze strukturálních fondů nazvanou Na prahu Evropy," uzavřela Ing. Klára Dostálová.

Další informace najdete na adrese: www.nuts2severovychod.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down