01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Town Twinning se ujal na Olomoucku

Partnerství obcí - Town Twinning - je program Evropské unie, který je již nyní přístupný pro Českou republiku.

Program podporuje a financuje budování nadnárodního partnerství a mezinárodní spolupráce malých obcí, což by mělo pozitivně ovlivnit větší provázanost regionů, zejména kontakty v oblasti cestovního ruchu i malého a středního podnikání. V Olomouckém kraji se do projektu zapojily obce Ústí, Těšetice a Střítež nad Ludinou.

INICIATIVA ZE SICÍLIE

Spolupráci českých, slovenských, polských, lotyšských a italských obcí iniciovaly malé obce z východní Sicílie Gaggi, Cassaro a Malvagna. Iniciátorem a organizátorem veškerých aktivit a zpracovatelem projektů byl Dr. Alessandro Cali, zástupce Sdružení obcí východní Sicílie A. S. FORMAT a Evropské poradenské a informační centrum Olomouc - EPICO: "Volba Olomouckého kraje nebyla náhodná. Obě oblasti mají mnoho společného, především bohatost kulturních a historických tradic. Řeší také mnoho stejných problémů, např. nevyužitý potenciál cestovního ruchu nebo vyšší míru nezaměstnanosti. Vzájemná spolupráce a výměna zkušeností může však napomoci k jejich odstranění," uvedl Dr. Alessandro Cali.

Konkrétní nabídka spolupráce zahrnuje např. výměnné pobyty dětí, studentů, rodin a důchodců do lokalit, kde se zachovala typická příroda, dále společná setkání občanů a členů spolků nebo společné kursy a vzdělávací semináře. Cílem těchto setkání je vzájemné poznávání národnostních odlišností členských i přistupujících zemí a regionů Evropské unie a vzájemné pochopení jednotlivých mentalit.

Pětidenní společná prezentace obcí z ČR, Itálie, Lotyšska, Polska a Slovenska se uskutečnila na konci loňského roku na Sicílii, kde členové delegací slavnostně podepsali smlouvu o vzájemné spolupráci v rámci programu Town Twinning.

ÚSTÍ BYLO První

Jako první se na Sicílii vypravila obec Ústí, vítěz krajského kola soutěže Vesnice roku 2003 v Olomouckém kraji, která tam představila mimo jiné vlastní taneční soubor. Obec předpokládá, že v této oblasti budou pokračovat další společné aktivity a projekty. O účast v programu se zajímají i další obce z Olomouckého kraje - Grygov, Ostružná a Bělá pod Pradědem. Na Sicílii pojedou pravděpodobně v letošním roce. Výdaje, zejména na cestu, ubytování a stravování, hradí EU až do výše 80 % celkových nákladů.

I když program Town Twinning existuje již několik let, novinkou je jeho zaměření na obce s počtem obyvatel maximálně 5000.

Po dohodě s italskou stranou se podílí na koordinaci projektu za celou střední Evropu centrum EPICO. "Projekt byl pro nás nový, některé organizační záležitosti připravujeme proto poprvé. Chtěli bychom se zúčastnit zpracování a koordinace i dalších mezinárodních projektů, a to nejen v rámci Town Twinningu. Na účast v jiných programech EU, které mohou jednotlivé obce a mikroregiony využívat po vstupu ČR do EU, je však dobré se připravovat již nyní," vysvětlila záměry Evropského informačního a poradenského centra EPICO členka jeho představenstva Zuzana Kosková.

Kromě koordinace projektu neziskového sektoru Olomouckého kraje se sdružení zaměřuje na poradenskou a konzultační činnost malým a středním podnikatelům při získávání dotací a grantů z předvstupních fondů Evropské unie.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down