01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aby šance na peníze z Bruselu byly vyšší...

Ve všech státech, které letos vstoupí jako noví členové do Evropské unie, panují obavy, že (přinejmenším v prvním období) bude pro ně obtížné čerpat pomoc ze strukturálních fondů EU kvůli nedostatku včas a kvalitně připravených projektů.

Proto byl loni v září pro pomoc se zpracováním projektů ještě před vstupem v rámci Národního programu Phare 2001 zahájen projekt "Dokončení struktur a opatření pro zvýšení kapacity na národní a regionální úrovni".

DVA HLAVNÍ CÍLE

Projekt je realizován konsorciem vedeným nizozemskou poradenskou společností Ecorys a má dva hlavní cíle.

První z nich představuje "zvýšení absorpční kapacity", přičemž jde o podporu jak vzniku a dopracování dostatečného počtu vhodných projektů, financovatelných ze strukturálních fondů, tak schopností institucí a organizací v regionech vytvářet a předkládat projekty, které jsou vhodné pro financování z fondů EU.

Druhý cíl spočívá ve "zvyšování administrativní kapacity", tedy ve snaze rozvíjet znalosti pracovníků příslušných administrativních struktur na centrální - a zejména na regionální úrovni.

Projekt je zaměřen na pomoc v oblasti tří operačních programů: OP Průmysl a podnikání (OPPP), OP Rozvoj lidských zdrojů (OPRLZ) a Společný regionální operační program (SROP).

Ve SROP téměř dvě třetiny projektů byly identifikovány jako projekty v regionech Cíle 1 současného programovacího období EU, tedy projekty určené na povzbuzení rozvoje a strukturálních změn zaostávajících regionů.

Nejméně projektů je identifikováno v oblasti lidských zdrojů (OPRLZ). Tento operační program neumožňuje infrastrukturní investice, které jsou středem zájmu regionálních aktérů, a proto je do jisté míry opomíjen. V sedmi ze 13 sledovaných krajů je počet projektů v oblasti lidských zdrojů menší než 20. Polovina projektů OPRLZ je soustředěna ve třech krajích - Zlínském, Středočeském a Moravskoslezském (shodně mají každý necelých 80 projektů).

Zastoupení projektů podle opatření všech tří sledovaných operačních programů je velice nevyrovnané. Dominují projekty, jejichž podstatou je výstavba infrastruktury všeho druhu. Tyto projekty tvoří více než polovinu všech projektů identifikovaných v regionech (1502), přičemž mezi ně nejsou zahrnuty projekty na podporu podnikání, které jsou časté v opatřeních OPPP 2.1 a 2.2.

PODPORA VYBRANÝM PROJEKTŮM

Projekt "zvyšování absorpční kapacity" není v žádném případě zaměřen na výběr projektů pro budoucí financování ze strukturálních fondů. Kdokoliv, kdo vyhovuje stanoveným kritériím, se bude moci o podporu z jednotlivých operačních programů ucházet.

Na druhou stranu je nutné omezené zdroje projektu "zvyšování absorpční kapacity" zaměřit pouze na určitý počet projektů, a současně je rozprostřít na všechny tři operační programy a všechny regiony NUTS II. Na základě sběru informací o projektech a zájmu nositelů projektů, ve spolupráci s pracovními skupinami, byly proto v každém regionu navrženy skupiny projektů, které budou v rámci projektu "zvyšování absorpční kapacity" různým způsobem podpořeny. Tyto projekty byly projednány a schváleny v regionálních radách příslušných NUTS II. V každém regionu NUTS II jde o 24 projektů, jimž bude poskytována podpora formou přímé technické asistence a formou tematických workshopů.

Takto vybraná skupina projektů nemusí být konečná. Časem se může ukázat, že některé projekty nejsou předkládány se zcela vážným úmyslem, nebo že jejich části nejsou způsobilé pro financování ze strukturálních fondů, nebo jejich předkladatelé nebudou schopni je ani za pomoci z vnějšku dopracovat. Nové projekty, i když v omezeném množství, tedy budou moci získat podporu také.

REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁNY

Na základě analýzy situace v regionu byl pro každý region NUTS II vypracován Regionální akční plán navrhující postup v realizační fázi projektu, Národní akční plán pak sumarizuje výsledky regionálních akčních plánů. Zároveň také poskytuje přehled o množství a momentální připravenosti projektů v regionech - "mapování projektů" - o připravenosti organizací a institucí v regionech a o administrativní kapacitě implementačních struktur v regionech.

Průzkum projektů se soustředil na všechny potenciální projekty bez ohledu na stav jejich připravenosti, na přesnost jejich zaměření ve vztahu k operacím strukturálních fondů a na jejich reálnost ve vztahu ke skutečnému budoucímu financování v rámci operačních programů. Do průzkumu jsou zahrnuty skutečně připravované projekty v různém stádiu rozpracování, vážně míněné projektové záměry, ale i projektové ideje, jejichž budoucnost je zatím jen obtížně posouditelná.

K loňskému 5. listopadu bylo shromážděno celkem 2777 projektů, které bylo možno zařadit do jednoho ze tří sledovaných operačních programů. Tato skutečnost ovšem nevypovídá zcela přesně o absorpční kapacitě, neboť do databáze byly zařazeny vedle sebe jak dobře připravené projekty, tak nedávno vzniklé a nepřipravené náměty bez podrobnější znalosti pozadí financování ze strukturálních fondů na straně předkladatelů.

ZDÁNÍ MŮŽE KLAMAT

Přestože se obecně může zdát, že absorpční kapacita ČR je podle počtu registrovaných projektů dostatečně vysoká, při detailnějším rozboru se ukazuje, že skutečnost může být jiná. Projekty často nejsou zcela připravené, mnohdy dokonce jejich různé části nebudou způsobilé pro financování ze strukturálních fondů a jejich předkladatelé pak ve výsledku získají nižší objem prostředků, než očekávají. Ačkoliv je to obtížné nyní přesněji ukázat, je pravděpodobné, že mnohé projekty by mohly mít jen malý dopad na zlepšení ekonomické a sociální situace, jak je to požadováno ze strany strukturálních fondů. Mnohá opatření ve všech třech operačních programech mají zcela nedostatečný počet projektů - a zde je tedy příležitost pro nositele vypracovávat další. Naopak mnohá opatření vykazují "převis poptávky po podpoře", přinejmenším do doby, dokud nebudou pečlivě zkoumány jejich připravenost a vztah k cílům (a indikátorům) opatření a operačních programů.

Projekt zaměřený na zvýšení absorpční a administrativní kapacity ČR přichází ve vhodný čas. Ve spolupráci s budoucími předkladateli projektů zvýší jejich šanci na úspěch při získání prostředků strukturálních fondů, a tím pomůže České republice tyto prostředky efektivně vyčerpat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down