01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro Rybitví to byla dobrá volba

Pro každou obec je důležité, jaké životní podmínky vytváří pro své obyvatele. K obvykle nejdiskutovanějším patří zátěže, způsobené tranzitní a místní dopravou.

Na problémy dopravní situace v rámci celého státu v nedávné době dokonce ukázal posudek, který na ČR jako kandidátskou zemi EU vypracovala příslušná komise. Ta totiž v hodnotící zprávě mimo jiné kritizuje i stav kontrol vozidel a řidičů na našich silnicích. Samozřejmě, že právě do zmíněné oblasti svými orgány obce zasahovat nemohou, nicméně mají možnost přispívat k účinnějšímu zajištění větší bezpečnosti silničního provozu, a to pro chodce i cyklisty. Jen za prvních letošních šest měsíců bylo u nás na silnicích usmrceno 602 lidí, takže proti stejnému období předchozího roku došlo k nárůstu o 37 obětí. Z uvedeného počtu přitom bylo 118 chodců a 53 cyklistů.

Jedním z důležitých východisek, jak situaci řešit, je úsilí upravit komunikace do takového stavu, aby nedovoloval příliš rychlou jízdu. Proto Ministerstvo dopravy, Svaz měst a obcí, časopis Moderní obec a program Doprava pro 21. století vyhlásily počátkem letošního roku již druhý ročník soutěže Zklidnění dopravy ve městech a obcích

Připomeňme, že v kategorii města a městské části se sešlo dvanáct projektů, v kategorii obce tři. Relativně malý počet přihlášek přitom ukazuje na skutečnost, že realizace opatření pro zklidnění dopravy není ani zdaleka jednoduchá.

Situace je zejména složitá pro malé obce. Mnohé z nich nemají potřebné finanční ani odborné zázemí. Přesto bylo možné jejich přihlášené projekty ocenit.

Soutěžní porota v kategorii malých obcí na druhé místo vybrala Rybitví, obec s 1360 obyvateli (Pardubický kraj). V ní ještě před zahájením komplexních úprav roku 1998 měly místní vozovky asfaltový povrch bez obrubníků, chodníky byly z betonových dlaždic nebo jen tak vyšlapané a veřejné prostory se v podstatě neudržovaly.

Během pěti let se podařilo zajistit, aby páteřní komunikace měly kvalitní asfaltový povrch se zklidňujícími prvky a chodci od nich byli odděleni. U ostatních komunikací byla zvolena zámková dlažba, přičemž pěší doprava nebyla v tomto případě oddělena. Šířka komunikací v mnoha případech vyžadovala zavést jednosměrný provoz. Je však zapotřebí vyzvednout, že se zároveň řešilo parkování motorových vozidel výstavbou 350 parkovacích míst. Navíc byly pro cyklisty u bytových domů a veřejných objektů zabudovány stojany pro jízdní kola.

Tak zásadní zkvalitnění prostoru ve funkční i estetické rovině si vyžádalo nemalých nákladů. Celkem činily 87 850 000 Kč.

Starostka Naďa Hubáčková nám vysvětlila, kterých možností obec využila, aby se do tak náročné akce mohla vůbec pustit. Do rekonstrukce místních komunikací v částech obce Stará kolonie a Činžovní domy byly vloženy finanční prostředky získané prodejem akcií podniku Synthesia Semtín. Finanční prostředky na krytí třetí etapy rekonstrukce v Nové kolonii řešila obec úvěrem ve výši 17 500 000 Kč. O celkové přestavbě místních komunikací rozhodlo zastupitelstvo obce současně s rozhodnutím o prodeji akcií, takže použití financí bylo od počátku jasně dáno. Před jejím započetím zajistili vlastníci všech podzemních sítí jejich rekonstrukci. Obec rekonstruovala veřejné osvětlení a rozhlas i výstavbu rozvodů kabelové televize v celé obci.

Tak rozsáhlá investice samozřejmě vzbudila i zájem místní veřejnosti. "Protože se práce prováděly po jednotlivých etapách, měli obyvatelé jednotlivých částí možnost se k projektové dokumentaci a k řešení vyjádřit. Projednávání neprobíhala na zastupitelstvu, ale na zvláštních jednáních s občany. Nikdo nevznesl jiný návrh na využití finančních prostředků a rozhodnutí zastupitelstva mělo pouze kladnou odezvu."

Snímky, které doprovázejí naši stať, svědčí o tom, že Rybitví, malá obec na Pardubicku, prodělala v uplynulých pěti letech velkou proměnu. Zcela jistě to od jejího vedení vyžadovalo značné pracovní nasazení. Přesto má plány, co dále pro své spoluobčany udělá. "Po dokončení výstavby domu s pečovatelskou službou se již budeme věnovat pouze přípravě prodeje stavebních parcel v obci. Z investičních akcí to bude vše. Zaměříme se na akce z Programu obnovy venkova, tj. na hřiště, veřejnou zeleň a podobně," uzavírá starostka Naďa Hubáčková.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down