01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Životní styl obyvatel lze ovlivnit

Dny zdraví se konají vždy na přelomu září a října a jsou každoročně vrcholem společných aktivit členů Národní sítě Zdravých měst ČR. Tematickou různorodostí a zapojením odborných partnerů je to nejrozsáhlejší akce na podporu zdravého životního stylu a zlepšení kvality života v ČR.

Dny zdraví jsou výsledkem spolupráce mezi městy a partnerskými organizacemi projektu Zdravé město. Radnice přitom na sebe berou úlohu iniciátora a koordinátora kampaně. V předstihu několika měsíců osloví koordinátor projektu Zdravé město partnerské organizace s nabídkou účasti v kampani. Partnery bývají např. školy, mateřská centra, neziskové organizace, zdravotní ústav, hygienická stanice aj.

Konečnou podobu programu kampaně sestavuje komise projektu Zdravé město a Místní agendy 21, jejímiž členy jsou i zástupci partnerů (např. Orlová, Kroměříž, aj.). "O tom, co bude na programu Dnů zdraví, rozhoduje komise projektu Zdravé město a Místní agendy 21. Respektovanou autoritou tohoto týmu je zástupce Zdravotního ústavu v Kroměříži. Malé projekty procházejí režimem podobným výběrovému řízení," vysvětluje postup Ing. Marie Pokorná, koordinátorka projektu Zdravé město Kroměříž.

Velká pozornost se věnuje tomu, aby kampaň oslovila co nejširší veřejnost. Jednotlivé aktivity přitom mají podporovat zdraví či zdravý životní styl. Důležitým kritériem bývá také nekomerční charakter jednotlivých akcí (např. Brno, Kroměříž, Boskovice aj.).

"Pokud se chce zapojit například firma produkující výrobky zdravé výživy s tím, že je bude na Dnech zdraví prodávat, nesmí tak činit pod hlavičkou Zdravého města. Musí si zaplatit prodejní místo," zdůrazňuje Zoja Malachová, koordinátorka projektu Zdravé město Boskovice.

"Před osmi lety jsme začínali pouze s jednodenním programem. Letošní desetidenní nabídka přinesla rekordních 50 samostatných akcí," uvedla Mgr. Ivana Draholová, koordinátorka projektu Brno-Zdravé město. Do přípravy takto rozsáhlé kampaně se zapojila řada odborných institucí, sportovních klubů, občanských sdružení a škol. "Společně se snažíme Brňanům nabídnout širokou škálu možností, jak se udržovat v kondici a žít zdravěji," uzavírá Mgr. Ivana Draholová. Desetidenní maratón zdraví letos navštívilo 10 tisíc Brňanů. V současné době jsou Brněnské dny pro zdraví vůbec největší akcí svého druhu u nás.

Výdaje a propagace

Výdaje spojené s organizací kampaně většinou nepřekračují 100 tisíc korun. Výjimkou jsou města Brno a Zlín. Město Brno do propagace Brněnských dnů pro zdraví prostřednictvím projektu Brno-Zdravé město vložilo asi 230 tisíc korun. Zlín přišla kampaň na zhruba 140 tisíc korun, které město vyčlenilo ze svého fondu zdraví. Řada Zdravých měst získala dotaci od Ministerstva zdravotnictví (např. Kroměříž, Hodonín).

"U většiny akcí dochází k vícezdrojovému financování, na kterém se podílí i město, a to nejčastěji příspěvkem z městského rozpočtu nebo spolufinancováním nákladů formou malých projektů Zdravého města. Letos bylo na Dny zdraví vyčleněno 40 tisíc korun. K úhradě výdajů na Dny zdraví používáme i peníze z Národního programu podpory zdraví od Ministerstva zdravotnictví," přiblížila financování dvanáctidenních Dnů zdraví v Kroměříži koordinátorka projektu Zdravé město Ing. Marie Pokorná.

V některých městech má propagaci Dnů zdraví z největší části v kompetenci kancelář projektu Zdravé město (např. Chrudim, Prostějov), jinde zase spolupracují např. s městským domem kultury (např. Orlová).

Dny zdraví jsou propagovány zejména distribucí propagačních materiálů - plakátů a letáků. Například v Brně bylo letos distribuováno celkem 2500 letáků formátu A3 a 15 tisíc formátu A5. S informacemi o kampani se Brňané setkávali také ve vozidlech MHD i v informačních centrech města, na úřadech městských částí, v mateřských školách, v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních apod.

Pro informování veřejnosti se využívají internetové stránky měst, informace v místním a regionálním tisku, v rozhlase i v kabelové televizi. Na celostátní úrovni kampaň Dny zdraví letos podpořily Český rozhlas 2 - stanice Praha, zpravodajský server iDnes a časopis Osobní lékař.

Letošní Dny zdraví

I letos nabídly Dny zdraví mnoho informací a podnětů pro zdravý život občanů všech věkových skupin. Jednou z nejvyhledávanějších akcí byla poradna zdraví s možností měření krevního tlaku, hladiny cholesterolu a cukru v krvi (např. Kroměříž, Hodonín, Zlín, Litoměřice). S velkým zájmem se setkávaly ochutnávky zdravé výživy. Zdravá města již tradičně podpořila celosvětovou charitativní akci Běh Terryho Foxe a účast na ní mnohde předčila rekord (Orlová - 900 účastníků, Chrudim - 993 účastníků, Třebíč - 2000). Výborný ohlas vzbudil Týden zdravé výživy, jehož třetí ročník se uskutečnil v Prostějově. Radnice se proto rozhodla akci v listopadu zopakovat.

Potěšující je, že se Dny zdraví nechala inspirovat i města mimo Národní sít Zdravých měst. Několikadenní akce proběhla například v Kyjově.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down